Chleb z prażoną cebulą

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Pyszny, pachnący. Idealny zarówno dla dzieci na kanapki do szkoły, jak i dodatek do dań z grilla

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
    1 szklanka mąki żytniej
    1 szklanka otrąb pszennych
    1 szklanka prazonej cebuli
    10 dag świeżych drożdży
    1 łyżeczka cukru
    2-3 łyżeczki soli
    4 szklanki letniej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Chleb

Chleb z prażoną cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać pół szklanki letniej wody i 2 łyżki mąki pszennej. Wymieszać i odstawić na 10 minut aby zaczyn wyrósł. Pozostałe składniki wymieszać w misce. Gdy zaczyn podwoi swoją objętość dodać do wymieszanych składników i dobrze wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Przygotować 3 foremki keksówki wyłożone papierem do pieczenia. Ciasto rozłożyć do foremek ,posypać ulubionymi ziołami. Ponownie odstawić do wyrośnięcia. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku z termoobiegiem lub 200 bez termoobiegu przez około 1h. Gorące chleby wyjąć z foremek, zdjąć papier.

Porady

Do chleba możemy dodać ulubione nasiona np . Słonecznik lub dynię

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować