Chleb z prażoną cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać pół szklanki letniej wody i 2 łyżki mąki pszennej. Wymieszać i odstawić na 10 minut aby zaczyn wyrósł. Pozostałe składniki wymieszać w misce. Gdy zaczyn podwoi swoją objętość dodać do wymieszanych składników i dobrze wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Przygotować 3 foremki keksówki wyłożone papierem do pieczenia. Ciasto rozłożyć do foremek ,posypać ulubionymi ziołami. Ponownie odstawić do wyrośnięcia. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku z termoobiegiem lub 200 bez termoobiegu przez około 1h. Gorące chleby wyjąć z foremek, zdjąć papier.
Porady
Do chleba możemy dodać ulubione nasiona np . Słonecznik lub dynię
Komentarze