Chleb z dynią na zakwasie

0 (0 ocen)

  • 30 min

Moja mama, która piekła wiele lat domowy chleb zawsze mi tłumaczyła że chleb ma być smaczny a nie piękny. Mój chlebek jest bardzo łatwy do wykonania i bardzo długo utrzymuje świeżość. Koszt jest niewielki, bo całe dwa bochenki to 4 złote.

  • 30 min

Składniki:

  • Chleb z dynią na zakwasie:
    2 formy 42x14 cm
    Składniki:
    Zakwas:
    1 szklanka mąki żytniej
    1 szklanka ciepłej wody
    Składniki na zakwas wymieszać i odstawić na 5 dni w ciepłe miejsce
    Składniki na chleb:
    80 dag mąki chlebowej pszennej
    1 szklanka mąki żytniej
    1 szklanka mąki orkiszowej
    1 szklanka prażonej dyni
    3 dag świeżych drożdży
    2 łyżki soli
    3/4 szklanki ciepłej wody
    Tłuszcz do formy i sezam do posypania ciasta.
    5 dag ziaren dyni
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chleb z dynią na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: drożdże pokruszyć, dodać pozostałe składniki wraz z zakwasem i wyrabiać ciasto tak długo aż będzie odchodzić od ręki. Odstawić w ciepłe miejsce by podrosło, następnie wyrobić jeszcze raz i przełożyć do natłuszczonych i posypanych mąką orkiszową foremek. Wygładzić ciasto wilgotną ręką, posypać sezamem. Odstawić ponownie w ciepłe miejsce, by wyrosło. Piekarnik nagrzać do 200 stopni i wstawić ciasto. Piec w tej temp. 30 minut potem zmniejszyć temp. do 180 stopni i piec jeszcze 30 minut.

Porady

1. Wierzch ciasta można dodatkowo posypać ziarnami dyni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować