Chleb z dynią na zakwasie

0 (0 ocen)

Przepyszny lekki chlebek pszenny na zakwasie. Z pięknymi niteczkami dyni i pełnymi zdrowia pestkami. Bardzo nam smakował

Składniki:


  • Zaczyn:
    1 łyżka zakwasu żytniego
    100 g wody
    100 g mąki pszennej typ 650
    Ciasto właściwe:
    250 g wody
    500 g mąki pszennej typ 650
    1 łyżeczka soli
    250 g dyni
    50 g pestek z dyni
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Pesto Zakwas

Chleb z dynią na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Do miski wlać wodę, dodać zakwas i dokładnie wymieszać. Wsypać mąkę i ponownie zamieszać. Przykryć folią i odstawić na całą noc.
    Na drugi dzień dodać wodę i wymieszać.

    Do misy robota wsypać mąkę i sól. Dynię zetrzeć (zrobiłam to w robocie) na dużych oczkach tarki. Wrzucić do misy.

    Wrzucić pestki dyni, wlać zaczyn wymieszany z wodą. Zagnieść jednolite ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na 3 godziny do wyrośnięcia.

    Następnie przełożyć do długiej keksówki, wyrównać, odstawić na 2-2,5 godziny do wyrośnięcia.

    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec około 40 minut.
    Wystudzić na kratce
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas Dynia Pestki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować