Przepyszny lekki chlebek pszenny na zakwasie. Z pięknymi niteczkami dyni i pełnymi zdrowia pestkami. Bardzo nam smakował
Składniki:
Zaczyn:
1 łyżka zakwasu żytniego
100 g wody
100 g mąki pszennej typ 650
Ciasto właściwe:
250 g wody
500 g mąki pszennej typ 650
1 łyżeczka soli
250 g dyni
50 g pestek z dyni
Chleb z dynią na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Do miski wlać wodę, dodać zakwas i dokładnie wymieszać. Wsypać mąkę i ponownie zamieszać. Przykryć folią i odstawić na całą noc.
Na drugi dzień dodać wodę i wymieszać.
Do misy robota wsypać mąkę i sól. Dynię zetrzeć (zrobiłam to w robocie) na dużych oczkach tarki. Wrzucić do misy.
Wrzucić pestki dyni, wlać zaczyn wymieszany z wodą. Zagnieść jednolite ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na 3 godziny do wyrośnięcia.
Następnie przełożyć do długiej keksówki, wyrównać, odstawić na 2-2,5 godziny do wyrośnięcia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec około 40 minut.
Wystudzić na kratce
Komentarze