Chleb z czarnuszką na żytnim zakwasie

5 (1 ocen)

Pyszny, dzięki czarnuszce aromatyczny, a co najważniejsze własnoręcznie upieczony.

Składniki:

  • 100 g zakwasu żytniego dokarmionego dzień wcześniej
    100 g mąki żytniej razowej
    70 g mąki pszennej typ 750
    100 g mąki pszennej typ 450
    7 g soli
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżka oleju
    1 łyżeczka czarnuszki + do posypania
    ok. 1 szkl wody

    Forma 9 /21 mierzona po dnie
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chleb z czarnuszką na żytnim zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto 1. Do miski wsypać wszystkie mąki, sól, cukier, olej, zakwas i pół szklanki wody. Mieszać i powoli dodawać resztę wody. Ilość dodanej wody zależy od stopnia wilgotności mąki i zakwasu. Ciasto nie powinno być rzadkie. Na koniec wsypać czarnuszkę i jeszcze raz wymieszać.
  • Ciasto w formie 2. Wyłożyć ciasto do natłuszczonej formy, mokrą dłonią wyrównać i posypać czarnuszką. Przykryć ściereczką i zostawić w cieple do wyrośnięcia. U mnie ciasto rosło ponad trzy godziny.
  • Wyrośnięte ciasto 3. Piekarnik nagrzać do 200*C i wstawić chleb na 10 min. następnie zmniejszyć temp. do 180*C i piec jeszcze 40 - 45 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czarnuszka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować