Pyszny, dzięki czarnuszce aromatyczny, a co najważniejsze własnoręcznie upieczony.
Składniki:
100 g zakwasu żytniego dokarmionego dzień wcześniej
100 g mąki żytniej razowej
70 g mąki pszennej typ 750
100 g mąki pszennej typ 450
7 g soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oleju
1 łyżeczka czarnuszki + do posypania
ok. 1 szkl wody
Chleb z czarnuszką na żytnim zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypać wszystkie mąki, sól, cukier, olej, zakwas i pół szklanki wody. Mieszać i powoli dodawać resztę wody. Ilość dodanej wody zależy od stopnia wilgotności mąki i zakwasu. Ciasto nie powinno być rzadkie. Na koniec wsypać czarnuszkę i jeszcze raz wymieszać.
2.Wyłożyć ciasto do natłuszczonej formy, mokrą dłonią wyrównać i posypać czarnuszką. Przykryć ściereczką i zostawić w cieple do wyrośnięcia. U mnie ciasto rosło ponad trzy godziny.
3.Piekarnik nagrzać do 200*C i wstawić chleb na 10 min. następnie zmniejszyć temp. do 180*C i piec jeszcze 40 - 45 min.
Komentarze