Był taki okres w moim życiu, że piekłam chleb często. Jednak tak pysznego jak ten jeszcze nie miałam. Po raz pierwszy dodałam zmielone ziarna żyta i to chyba one dały tyle smaku. Chlebek jest pyszny.
Składniki:
Zaczyn:
200 g zakwasu żytniego
20 g mielonego żyta
100 g mąki żytniej typ 720
120 ml letniej wody
Ciasto właściwe:
900 g mąki pszennej typ 450
20 g otrąb żytnich
1 łyżeczka miodu
13 g soli
ok 600 ml letniej wody
Chleb na zakwasie żytnim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wieczorem składniki zaczynu włożyć do miski i wymieszać. Przykryć miskę zmoczoną ściereczką i postawić w ciepłym zacisznym miejscu. Ja postawiłam w wyłączonym piekarniku.
2.Rano do miski w której jest zaczyn dodać składniki ciasta. Ostrożnie dodawać wodę. Być może wszystka woda nie będzie potrzebna, może się też zdarzyć, że wody będzie za mało. Wszystko zależy od wilgotności mąki.Ciasto wyrabiać ok 15 minut. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na 40 minut. Ja wstawiłam z powrotem do piekarnika i włączyłam światło. Nie włączać piekarnika.
3.Po tym czasie znowu szybko i krótko zagnieść i odstawić do czasu aż ciasto podwoi swoją objętość. U mnie to trwało dwie i pół godziny.
4.Na suchej patelni uprażyć słonecznik z dynią, pod koniec dodać sos sojowy.
Formy natłuścić i wysypać otrębami.
5.Do ciasta dodać ziarna i len, dokładnie przemieszać i podzielić na trzy części.
6.Stolnicę posypać mąką, uformować chlebki i włożyć do foremek. Odstawić w zaciszne, ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przykryć wilgotną ściereczką.
7.Gdy ciasto wyrośnie do brzegów foremek, można je naciąć bardzo ostrym nożem lub żyletką i od razu wstawić do piekarnika nagrzanego do 220*C. Po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 170*C i piec ok. 40 minut. Razem z ciastem wstawić do piekarnika naczynie z wodą.
8.Przed wyjęciem z piekarnika chlebki posmarować pędzelkiem umoczonym w wodzie lub spryskać spryskiwaczem do kwiatów.
Komentarze