Chleb na zakwasie żytnim z ziarnami i czarnuszką

5 (156 ocen)

Smaczny miękki i aromatyczny chleb, który uwielbia moja rodzina. Smaku i aromatu dodaje mu bardzo zdrowa czarnuszka.

Składniki:

  • 180 g zakwasu żytniego, dokarmionego dzień wcześniej
    245 g mąki pszennej typ 750
    90 g mąki pszennej razowej
    40 g mąki żytniej razowej
    220 ml wody
    10 g soli

    Dodatki:
    50 g nasion dyni
    25 g nasion lnu
    30 g płatków owsianych
    10 g czarnuszki
    80 ml wody

    Forma:33 X 9
Wystaw ocenę:

5 (156 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chleb na zakwasie żytnim z ziarnami i czarnuszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nasiona i płatki wsypać do miski, zalać wodą, wymieszać i odstawić na pół godziny.
  • 2. Do miski wsypać wszystkie mąki i zakwas. Odmierzoną sól wymieszać z wodą, dodać do mąki i wyrobić ciasto.
  • 3. Pod koniec dodać namoczone ziarna, krótko wyrobić, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. U mnie to trwało prawie trzy godziny.
  • 4. Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Zagnieść i włożyć do formy z papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
  • 5. Gdy chleb wyrośnie do brzegów formy, wstawić do piekarnika z temp. 230 stopni. Razem z chlebem wrzucić na dno piekarnika kilka kostek lodu. Po 10 minutach zmniejszyć temp. do 190 stopni i piec jeszcze 40 minut.

Porady

Jeżeli mamy młody zakwas to można dodać odrobinę ( ok. 10 g ) drożdży. Przyśpieszymy w ten sposób proces wyrastania chleba.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czarnuszka Ziarna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować