Chleb w jajku i śmietanie

0 (0 ocen)

  • 5 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Aby chleb się nie zmarnował, bo wyrzucać nie lubię, postanowiłam przygotować go w jajku ze śmietaną jak robiła nam mama, gdy byliśmy jeszcze dziećmi. Najlepsze wspomnienia z mego dzieciństwa.

  • 5 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 bochenka chleba krojonego,
    12 - 15 jajek rozmiar M,
    3 łyżki z górką śmietany 18 %,
    1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej,
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przekąski

Chleb w jajku i śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • chleb 1. Do salaterki wbić całe jajka, wsypać przyprawę uniwersalną ulubioną oraz dodać kwaśną śmietanę ( jajka w zależności ile mamy chleba ). Wszystko roztrzepać widelcem do połączenia się składników w jedną masę jajeczną
  • chleb 2. Jak już mamy przygotowaną masę na patelnię wlać oleju tyle aby zakryło dno patelni, rozgrzać go a następnie chleb zanurzyć w masie jajecznej i układać na rozgrzanym oleju smażyć z obu stron po kilka minut na średnim ogniu na złoty kolor. Usmażony chleb układać na talerzu jeden na drugim, nie wciąga dużo oleju ( nie dolewać zimnego oleju w trakcie smażenia ponieważ jajko będzie odchodzić od chleba ).
  • chleb 3. Usmażony chlebuś jest przesmaczny i bardzo pulchny można powiedzieć, że rozpływa się w ustach. Kto za dzieciństwa jadał taki rarytas to dokładnie wiem o czym pisze i myślę, że chętnie skorzystacie z tego przepisu, choć jest banalnie prosty, przygotuje je nawet dziecko z małą pomocą dorosłego. Usmażony jeszcze gorący chlebek można jeść popijając szklanką zimnego mleka lub kto z czym lubi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować