Aby chleb się nie zmarnował, bo wyrzucać nie lubię, postanowiłam przygotować go w jajku ze śmietaną jak robiła nam mama, gdy byliśmy jeszcze dziećmi. Najlepsze wspomnienia z mego dzieciństwa.
5 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
1,5 bochenka chleba krojonego,
12 - 15 jajek rozmiar M,
3 łyżki z górką śmietany 18 %,
1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej,
olej do smażenia
Chleb w jajku i śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do salaterki wbić całe jajka, wsypać przyprawę uniwersalną ulubioną oraz dodać kwaśną śmietanę ( jajka w zależności ile mamy chleba ). Wszystko roztrzepać widelcem do połączenia się składników w jedną masę jajeczną
2.Jak już mamy przygotowaną masę na patelnię wlać oleju tyle aby zakryło dno patelni, rozgrzać go a następnie chleb zanurzyć w masie jajecznej i układać na rozgrzanym oleju smażyć z obu stron po kilka minut na średnim ogniu na złoty kolor. Usmażony chleb układać na talerzu jeden na drugim, nie wciąga dużo oleju ( nie dolewać zimnego oleju w trakcie smażenia ponieważ jajko będzie odchodzić od chleba ).
3.Usmażony chlebuś jest przesmaczny i bardzo pulchny można powiedzieć, że rozpływa się w ustach. Kto za dzieciństwa jadał taki rarytas to dokładnie wiem o czym pisze i myślę, że chętnie skorzystacie z tego przepisu, choć jest banalnie prosty, przygotuje je nawet dziecko z małą pomocą dorosłego. Usmażony jeszcze gorący chlebek można jeść popijając szklanką zimnego mleka lub kto z czym lubi.
Komentarze