Chleb pszenny do święconki na drożdżach

0 (0 ocen)

  • 39 min
  • Dla 1 osoby

Coraz rzadziej kupujemy pieczywo z piekarni. Postanowiłam wypróbować przepis na chlebek do święconki – będzie na zapas. Nie wymagało to jakiegoś większego nakładu pracy, a sprawiło mi i rodzinie sporo radości. Taki chleb również na śniadanie to idealny początek dnia.

  • 39 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 450g mąki pszennej typ 450
    150g mąki pszennej typ 1850 lub 2000
    500ml ciepłej wody
    30g drożdży
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Chleb

Chleb pszenny do święconki na drożdżach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w 3 łyżkach wody z dodatkiem cukru. Mąkę wsypać do dużej miski, dodać sól. Zalać ciepłą wodą, dodać rozpuszczone drożdże, dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 60 minut.

    Do środka piekarnika wstawić naczynia do zapiekania (bez przykrycia) o średnicy około 10-15 cm. Nastawić piekarnik na maksymalną temperaturę (około 250 stopni C) i nagrzewać go razem z naczyniami.
    Gdy piekarnik i naczynia do zapiekania będą już bardzo gorące, ciasto podzielić na 3-4 części i przełożyć z miski do naczyń. Wsunąć z powrotem do piekarnika, przykryć folią aluminiową i piec przez 35 minut.
    Zdjąć folię i piec jeszcze przez ok. 10 minut (gdyby chleb zaczął się przypalać z wierzchu, można położyć na nim kawałek folii aluminiowej).
    Po upieczeniu chleb wyjąć z piekarnika i po przestudzeniu wyjąć na metalową kratkę w celu całkowitego ostudzenia.

    Chleb można upiec w całości, w naczyniu żaroodpornym z przykrywką lub w żeliwnym garnku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Drożdże

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować