Chleb pszenny na drożdżach

4.48 (166 ocen)

  • 6 godz. 10 min

Prosty, ale czasochłonny przepis na pyszny chleb. Jeżeli zamierzacie piec domowe pieczywo, to polecam zacząć od tego chleba, bo trudno żeby się nie udał, a nic nie zachęca bardziej niż sukces ;-) Chleb jest najsmaczniejszy w ten sam dzień (zjedliśmy z mężem na kolację pół bochenka).

  • 6 godz. 10 min

Składniki:

  • 10 g drożdży
    400 ml letniej wody
    600 g mąki pszennej chlebowej typ 750
    10 g soli
    dodatkowo: mąka do podsypywania stolnicy i do oprószenia rąk
Wystaw ocenę:

4.48 (166 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb pszenny na drożdżach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wlać 100 ml letniej wody (nie gorącą, bo zabije drożdże), dodać drożdże i wymieszać. Następnie dodać 100 g mąki, ponownie wymieszać i odstawić na 30-60 minut do powstania zaczynu.
  • 2. Do dużej miski wsypać pozostałe składniki (500 g mąki, 10 g soli, 300 ml letniej wody), przelać zaczyn i zagnieść jednolite ciasto. Ciasto na chleb można wyrabiać w bardzo dużej misce lub na stolnicy (jeżeli nie posiadacie żadnego z powyższych, to można wykorzystać po prostu blat kuchenny). Ciasto będzie początkowo klejące, należy je lekko podsypywać mąką i oprószać ręce żeby się nadmiernie do nich nie kleiło. Gotowe ciasto przełożyć do miski, przykryć ręcznikiem (ja kładę na miskę dwa duże kuchenne ręczniki) i odłożyć do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (ale nie za jasne) na 2-3 godziny. Ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość.
  • Uformowany i przełożony na blaszkę bochenek chleba. 3. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i uformować podłużny bochenek chleba. Blaszkę (zwykłą z wyposażenia piekarnika) oprószyć mąką, przełożyć na nią uformowany bochenek i przykryć ręcznikiem. Odstawić na godzinę lub półtorej do ponownego wyrośnięcia.
  • Bochenek chleba po ostatnim wyrastaniu, nacięty w kilku miejscach. 4. Piekarnik spryskać wodą (np. spryskiwaczem do kwiatów) i nagrzać do temperatury 220°C. Wyrośnięty chleb naciąć w kilku miejscach bardzo ostrym nożem, włożyć do piekarnika, piekarnik ponownie zaparować (poprzez spryskanie go przez uchylone drzwiczki, żeby para nie uciekła) i piec chleb przez 40-45 minut (u mnie 45 minut).
  • Gotowy chleb. 5. Upieczony chleb wyjąć z piekarnika i przełożyć od razu na kratkę (można na tą z wyposażenia piekarnika) i zostawić do ostudzenia. Że chleb jest dobrze upieczony można poznać po tym, że jak stukniemy złączonymi dłońmi w jego spód, to wyda głuchy odgłos. Stygnięcie chleba na kratce jest równie ważne, ponieważ zapewni nam to chrupiącą skórkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować