Chleb pszenny na drożdżach

  • wyświetlono: 1435 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Prosty, ale czasochłonny przepis na pyszny chleb. Jeżeli zamierzacie piec domowe pieczywo, to polecam zacząć od tego chleba, bo trudno żeby się nie udał, a nic nie zachęca bardziej niż sukces ;-) Chleb jest najsmaczniejszy w ten sam dzień (zjedliśmy z mężem na kolację pół bochenka).

profilowe_1
  • 370min

Składniki

10 g drożdży
400 ml letniej wody
600 g mąki pszennej chlebowej typ 750
10 g soli
dodatkowo: mąka do podsypywania stolnicy i do oprószenia rąk

Sposób przygotowania przepisu:

Chleb pszenny na drożdżach

  • 1. Do miski wlać 100 ml letniej wody (nie gorącą, bo zabije drożdże), dodać drożdże i wymieszać. Następnie dodać 100 g mąki, ponownie wymieszać i odstawić na 30-60 minut do powstania zaczynu.
  • 2. Do dużej miski wsypać pozostałe składniki (500 g mąki, 10 g soli, 300 ml letniej wody), przelać zaczyn i zagnieść jednolite ciasto. Ciasto na chleb można wyrabiać w bardzo dużej misce lub na stolnicy (jeżeli nie posiadacie żadnego z powyższych, to można wykorzystać po prostu blat kuchenny). Ciasto będzie początkowo klejące, należy je lekko podsypywać mąką i oprószać ręce żeby się nadmiernie do nich nie kleiło. Gotowe ciasto przełożyć do miski, przykryć ręcznikiem (ja kładę na miskę dwa duże kuchenne ręczniki) i odłożyć do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (ale nie za jasne) na 2-3 godziny. Ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość.
  • Uformowany i przełożony na blaszkę bochenek chleba.3. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i uformować podłużny bochenek chleba. Blaszkę (zwykłą z wyposażenia piekarnika) oprószyć mąką, przełożyć na nią uformowany bochenek i przykryć ręcznikiem. Odstawić na godzinę lub półtorej do ponownego wyrośnięcia.
  • Bochenek chleba po ostatnim wyrastaniu, nacięty w kilku miejscach.4. Piekarnik spryskać wodą (np. spryskiwaczem do kwiatów) i nagrzać do temperatury 220°C. Wyrośnięty chleb naciąć w kilku miejscach bardzo ostrym nożem, włożyć do piekarnika, piekarnik ponownie zaparować (poprzez spryskanie go przez uchylone drzwiczki, żeby para nie uciekła) i piec chleb przez 40-45 minut (u mnie 45 minut).
  • Gotowy chleb.5. Upieczony chleb wyjąć z piekarnika i przełożyć od razu na kratkę (można na tą z wyposażenia piekarnika) i zostawić do ostudzenia. Że chleb jest dobrze upieczony można poznać po tym, że jak stukniemy złączonymi dłońmi w jego spód, to wyda głuchy odgłos. Stygnięcie chleba na kratce jest równie ważne, ponieważ zapewni nam to chrupiącą skórkę.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

chlebdrożdżepieczywo

Komentarze

Podobne przepisy

Chleb pszenny na drożdżach z dodatkami

Dodane przez: DomowaSpizarnia

Chleb pszenny na drożdżach z dodatkami

Najłatwiejszy i najszybszy chleb,...

Chleb pszenny na drożdżach (z garnka)

Dodane przez: AnetaJ

Chleb pszenny na drożdżach (z garnka)

Bardzo łatwy i szybki chleb na...

szybki chleb na drożdżach

Dodane przez: klementynka

chleb na drożdżach

Przepis jest dobry dla początkujących,...

Chleb pszenny na zakwasie żytnim

Dodane przez: AnkaFiranka

Łatwy chleb pszenny na zakwasie żytnim i...

Do chleba można użyć najzwyklejszej...

Chleb na suchych drożdżach

Dodane przez: AnetaJ

Chleb na suchych drożdżach

To idealny przepis dla początkujących,...

Chleb pszenny bez zakwasu i drożdży

Dodane przez: Klaudia0318

Chleb pszenny bez zakwasu i drożdży

Pyszny domowy chlebek z bardzo...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE