Chleb orkiszowo - pszenny na drożdżach

4.5 (169 ocen)

  • 3 godz.

Drożdżowy chleb pszenny wzbogacony dodatkiem razowej mąki orkiszowej świetnie nadaje się na codzienne kanapki.

  • 3 godz.

Składniki:

  • mąka orkiszowa typ 2000 – 100 g
    mąka pszenna typ 2000 – 100 g
    mąka pszenna typ 650 – 300 g
    świeże drożdże – 8 g
    letnia woda – 500 ml
    sól – 1 łyżeczka
    cukier – 1/2 łyżeczki
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb orkiszowo - pszenny na drożdżach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z drożdży, cukru, łyżki mąki i dwóch łyżek wody zrobić rozczyn i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 2. Mąki przełożyć do miski, dodać wyrośnięty rozczyn, ciepłą wodę i sól. Przez chwilę wyrabiać mikserem na wolnych, a po chwili na najwyższych obrotach. Przykryć ciasto lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 3. Po tym czasie ciasto wyjąć z miski na oprószony mąką blat i jeszcze przez chwilę wyrabiać, w razie potrzeby delikatnie podsypując mąką.
  • 4. Uformowany chleb i przełożyć do natłuszczonej i obsypanej otrębami formy o wymiarach 8,5x36 cm. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Blaszkę z ciastem wstawić do nagrzanego do 230°C piekarnika i piec 10 minut. Następnie obniżyć temperaturę do 200°C i piec jeszcze 20-25 minut. Chleb jest upieczony, gdy pukając w jego spód słychać głuchy odgłos. Chleb wystudzić na kratce kuchennej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka orkiszowa Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować