Domowy, świeżutki, pachnący chleb na zakwasie - chyba nie ma nic lepszego :)
Składniki:
SKŁADNIKI NA DWIE STANDARDOWE KEKSÓWKI I JEDNĄ MNIEJSZĄ:
400 g mąki pszennej tortowej typ 450 - powinna być chlebowa, ale mi się akurat skończyła
200 g mąki pszennej razowej typ 2000
200 g mąki owsianej
200 g mąki żytniej chlebowej typ 720
3 płaskie łyżeczki soli
opakowanie 7 g drożdży suszonych
łyżka miodu
600 g letniej wody
300 g czynnego zakwasu żytniego
słonecznik łuskany do posypania
masło i mąka do foremek
Chleb pszenno żytnio owsiany na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski przesiałam wszystkie rodzaje mąki, dodałam sól i wymieszałam. Na środku zrobiłam wgłębienie, wsypałam do niego suche drożdże, wlałam około 50 g letniej wody, łyżkę miodu i wymieszałam zagarniając niewielką ilość mąki.
Miskę przykryłam ściereczką i odstawiłam na kilkanaście minut do wyrośnięcia drożdży.
2.Dodałam zakwas i resztę letniej wody, drewnianą łyżką dokładnie wymieszałam dość gęste ciasto.
Miskę przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3.Kiedy podwoiło objętość, przełożyłam je do wysmarowanych masłem i wysypanych mąką foremek.
Powierzchnię ciasta wyrównałam mokrą ręką, posypałam ziarnem słonecznika.
Foremki przykryłam ściereczką i odstawiłam do ponownego wyrośnięcia.
4.Kiedy ciasto wypełniło foremki, wstawiłam je do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni z termo obiegiem. Piekłam 40 minut.
Upieczony chleb wyjęłam z foremek i wystudziłam na kratce kuchennej.
Porady
Piekąc ten chleb trzeba uzbroić się w cierpliwość. Łączny czas wyrastania ciasta trwał około 6 godzin.
Komentarze