Domowy pieczony chleb, którego zapach unosi się po całym domu.
50 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
• 450 g wody
• 50 g maślanki
• 30 g drożdży świeżych
• 350 g mąki pszennej typ 650
• 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
• 100 g mąki żytniej typ 720
• 15 g soli
• 1 łyżeczka cukru
• 1 łyżeczka octu jabłkowego
Chleb pszenno żytni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże kruszę do miski do miski, dodaję jedną łyżkę mąki pszennej, cukier, stopniowo wlewam wodę, rozrabiam i odstawiam do wyrośnięcia.
Do większej miski wsypuję pozostałe mąki, sól, wlewam maślankę, ocet, wyrośnięty rozczyn i wyrabiam ciasto. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na jedną godzinę.
2.Po tym czasie ciasto przekładam do podłużnej formy, dowolnie nacinam i piekę w rozgrzanym piekarniku 40 minut w 180°C.
Komentarze