Chleb Pszenno Żytni

4.4 (5 ocen)

  • 50 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Domowy pieczony chleb, którego zapach unosi się po całym domu.

  • 50 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • 450 g wody
    • 50 g maślanki
    • 30 g drożdży świeżych
    • 350 g mąki pszennej typ 650
    • 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
    • 100 g mąki żytniej typ 720
    • 15 g soli
    • 1 łyżeczka cukru
    • 1 łyżeczka octu jabłkowego
Wystaw ocenę:

4.4 (5 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chleb pszenno żytni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Drożdże kruszę do miski do miski, dodaję jedną łyżkę mąki pszennej, cukier, stopniowo wlewam wodę, rozrabiam i odstawiam do wyrośnięcia.
    Do większej miski wsypuję pozostałe mąki, sól, wlewam maślankę, ocet, wyrośnięty rozczyn i wyrabiam ciasto. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na jedną godzinę.
  • chleb 2. Po tym czasie ciasto przekładam do podłużnej formy, dowolnie nacinam i piekę w rozgrzanym piekarniku 40 minut w 180°C.
  • chleb 3. Chleb gotowy.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Drożdże

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować