Chleb na miodzie

3 (2 ocen)

  • 20 min

To mój następny eksperyment w pieczeniu chleba. Chlebek wyszedł chrupiący i bardzo smaczny. Jeszcze gorący domownicy spałaszowali bez dodatków.

  • 20 min

Składniki:

  • Forma 25x11 cm
    Składniki:
    2 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki mąki mieszanej - żytniej, orkiszowej, gryczanej
    1 czubata łyżki miodu
    1 płaska łyżeczka soli
    1 szklanka ciepłej wody
    2 dag drożdży
    Tłuszcz do formy
    Mak do posypania wierzchu chleba
Wystaw ocenę:

3 (2 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chleb na miodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: do miski wsypać mąki, sól, pokruszone drożdże. Miód wymieszać z ciepłą wodą, zalać mieszankę w misce, odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce by drożdże zaczęły rosnąć. Następnie wyrobić jednolite ciasto. Ciasto wyrabiać aż będzie odchodzić od ręki. Formę delikatnie natłuścić, wysypać mąką, przełożyć ciasto, wygładzić wilgotną ręką, posypać makiem, odstawić na około godzinę aż chleb urośnie. Następnie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 45 minut w temp. 200 stopni.

Porady

1.do ciasta można dodać ziarna słonecznika.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować