chleb orkiszowy na miodzie ze śliwką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Pyszny i zdrowy chlebek domowy :)

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 400 gramów mąki orkiszowej + około 2 łyżki do podsypania
    7 gramów suchych drożdży lub 30 gramów świezych
    3 łyżki oleju
    1 i 1/3 szklanki ciepłej wody
    2 garście suszonych śliwek
    0,5 łyżeczki soli
    3 łyżki miodu
    2 łyżki ortębów orkiszowych lub innych do posypania chleba
    2 łyżki mleka lub wody do posmarowania chleba
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Desery

Chleb orkiszowy na miodzie ze śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać z drożdżami suchymi, solą, dodać olej, stopniowo wodę i śliwki zagniatając elastyczne ciasto.
    Foremkę keksową o wymiarach 10x25 cm wysmarować olejem, wsadzić ciasto, dopasować do foremki i odstawić na około 60 minut do podrośnięcia (ma co najmniej podwoić objętość).
    Po tym czasie posmarować wierzch mlekiem lub wodą, posypać otrębami.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 40 minut, do suchego patyczka, wystudzić na kratce.

Porady

Zamiast mąki orkiszowej możemy użyć pszennej pełnoziarnistej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować