Chleb żytni razowy na miodzie i zakwasie

0 (0 ocen)

  • 10 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Średni

Bardzo smaczny i zdrowy chleb razowy na miodzie i zakwasie żytnim.

  • 10 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Średni

Składniki:

  • Zaczyn:

    100 g mąki żytniej razowej typ 2000
    125 ml wody
    150 g aktywnego zakwasu żytniego

    Ciasto właściwe:

    cały zaczyn
    400 g mąki żytniej typ 720
    100 g mąki żytniej razowej typ 2000
    3 łyżki płatków żytnich
    400 ml wody
    1 łyżka miodu
    Sól 20 g
    2 łyżki pestek słonecznika
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Chleb żytni razowy na miodzie i zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dzień przed pieczeniem przygotować zaczyn:

    Mąkę wymieszać z wodą i zakwasem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.

    W dniu pieczenia:

    Wymieszać mąki z solą, płatkami żytnimi i ziarnem słonecznika. Wlewamy wodę z miodem oraz zaczyn, na początku mieszamy wszystkie składniki łyżką. Po wstępnym mieszaniu mieszamy mikserem z końcówkami haki i wyrabiamy na jednolite ciasto. Ciasto wykładamy do natłuszczonej i wysypanej otrębami formy keksowej dużej, namoczoną łyżką lub dłonią wyrównujemy wierzch ciasta, posypujemy pestkami dyni i słonecznika. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 4 godzin w temperaturze pokojowej. Gdy ciasto podrośnie prawie dwukrotnie, nagrzewamy piekarnik do 250 st.C (góra +dół), chleb w formie zraszamy wodą i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 20 minut w temperaturze 250 stopni Celsjusza, po 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 stopni Celsjusza i pieczemy kolejne 30 minut. Upieczony chleb wyjmujemy z formy, górną powierzchnię chleba zraszamy wodą, układamy na kratce do ostudzenia.

    Smacznego !!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować