Chleb żytni razowy na miodzie i zakwasie

  • wyświetlono: 565 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Bardzo smaczny i zdrowy chleb razowy na miodzie i zakwasie żytnim.

logo
  • 1 porcje
  • 600min
  • Średni

Składniki

Zaczyn:

100 g mąki żytniej razowej typ 2000
125 ml wody
150 g aktywnego zakwasu żytniego

Ciasto właściwe:

cały zaczyn
400 g mąki żytniej typ 720
100 g mąki żytniej razowej typ 2000
3 łyżki płatków żytnich
400 ml wody
1 łyżka miodu
Sól 20 g
2 łyżki pestek słonecznika

Sposób przygotowania przepisu:

Chleb żytni razowy na miodzie i zakwasie

  • 1. Dzień przed pieczeniem przygotować zaczyn:

    Mąkę wymieszać z wodą i zakwasem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.

    W dniu pieczenia:

    Wymieszać mąki z solą, płatkami żytnimi i ziarnem słonecznika. Wlewamy wodę z miodem oraz zaczyn, na początku mieszamy wszystkie składniki łyżką. Po wstępnym mieszaniu mieszamy mikserem z końcówkami haki i wyrabiamy na jednolite ciasto. Ciasto wykładamy do natłuszczonej i wysypanej otrębami formy keksowej dużej, namoczoną łyżką lub dłonią wyrównujemy wierzch ciasta, posypujemy pestkami dyni i słonecznika. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 4 godzin w temperaturze pokojowej. Gdy ciasto podrośnie prawie dwukrotnie, nagrzewamy piekarnik do 250 st.C (góra +dół), chleb w formie zraszamy wodą i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 20 minut w temperaturze 250 stopni Celsjusza, po 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 stopni Celsjusza i pieczemy kolejne 30 minut. Upieczony chleb wyjmujemy z formy, górną powierzchnię chleba zraszamy wodą, układamy na kratce do ostudzenia.

    Smacznego !!!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

domowe_pieczywozdrowe_pieczywochleb_żytni_razowydomowa_piekarniachleb_razowy_na_zakwasie

Komentarze

Podobne przepisy

Chleb żytni na zakwasie z ziarnami i młodym jęczmieniem

Dodane przez: MałaMi

Chleb żytni razowy na zakwasie z siemieniem,...

Mój pierwszy chleb na zakwasie....

Zakwas żytni

Dodane przez: Waldek

Zakwas żytni na chleb

Postanowiłem w końcu zrobić chleb...

Chleb orkiszowy na żytnim zakwasie

Dodane przez: Gospodyni

Chleb orkiszowy na żytnim zakwasie

Pyszny i aromatyczny, o miodowym...

Chleb pszenny razowy na zakwasie

Dodane przez: anemon

Chleb pszenny razowy na zakwasie

Bardzo smaczny chleb z dużą ilością...

Chleb orkiszowy na zakwasie żytnim.

Dodane przez: weronika63

Chleb orkiszowy na zakwasie żytnim

Zdrowy chleb upieczony z mąki żytniej...

Chleb pszenny na żytnim zakwasie posypany pestkami dyni i słonecznika.

Dodane przez: weronika63

Chleb pszenny na żytnim zakwasie posypany...

Bardzo smaczny chleb pszenny upieczony...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE