Chleb do święconki z makiem

0 (0 ocen)

  • 1 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Coraz rzadziej kupujemy pieczywo z piekarni. Dlatego w tym roku postanowiłam też upiec chlebek do święconki. Nie wymagało to jakiegoś większego nakładu pracy, a sprawiło mi i mojej rodzinie sporo radości.

  • 1 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
    1/2 łyżeczki soli
    1/3 łyżeczki cukru
    1/2 łyżeczki drożdży suchych
    150 ml wody
    szczypta kminku
    1 rozmącone jajko
    1 łyżeczka mleka
    mak
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb do święconki z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce umieść mąkę, sól, cukier, suche drożdże, kminek, dodać wodę i wyrobić ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić na 2 godziny (ciasto powinno podwoić objętość). Po tym czasie uformować małe bochenki chleba i pozostawić do wyrośnięcia na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce na około 40 minut.
    Przed włożeniem do piekarnika chlebki naciąć i posmarować rozmąconym jajkiem zmieszanym z łyżką mleka, posypać makiem.
    Blaszkę z chlebkami wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 – 25 minut w temperaturze 180 stopni C.
    Po wyjęciu z piekarnika, chlebki studzić na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować