Coraz rzadziej kupujemy pieczywo z piekarni. Dlatego w tym roku postanowiłam też upiec chlebek do święconki. Nie wymagało to jakiegoś większego nakładu pracy, a sprawiło mi i mojej rodzinie sporo radości.
1 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
200 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki drożdży suchych
150 ml wody
szczypta kminku
1 rozmącone jajko
1 łyżeczka mleka
mak
Chleb do święconki z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce umieść mąkę, sól, cukier, suche drożdże, kminek, dodać wodę i wyrobić ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić na 2 godziny (ciasto powinno podwoić objętość). Po tym czasie uformować małe bochenki chleba i pozostawić do wyrośnięcia na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce na około 40 minut.
Przed włożeniem do piekarnika chlebki naciąć i posmarować rozmąconym jajkiem zmieszanym z łyżką mleka, posypać makiem.
Blaszkę z chlebkami wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 – 25 minut w temperaturze 180 stopni C.
Po wyjęciu z piekarnika, chlebki studzić na kratce.
Komentarze