Coraz rzadziej kupujemy pieczywo z piekarni. Dlatego w tym roku postanowiłam też upiec chlebek do święconki. Nie wymagało to jakiegoś większego nakładu pracy, a sprawiło mi i rodzinie sporo radości.
Chleb do święconki z sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W letniej wodzie rozprowadzić drożdże, sól i cukier.
W misce umieść mąkę, dodać wodę i wyrobić ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić na 2 godziny (ciasto powinno podwoić objętość). Po tym czasie uformować małe bochenki chleba i pozostawić do wyrośnięcia na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce na około 40 minut.
Przed włożeniem do piekarnika chlebki naciąć i posmarować rozmąconym żółtkiem zmieszanym z łyżką mleka, posypać sezamem.
Blaszkę z chlebkami wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 – 25 minut w temperaturze 180 stopni C.
Po wyjęciu z piekarnika, chlebki studzić na kratce.
Komentarze