Chleb do święconki z sezamem

0 (0 ocen)

  • 1 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Coraz rzadziej kupujemy pieczywo z piekarni. Dlatego w tym roku postanowiłam też upiec chlebek do święconki. Nie wymagało to jakiegoś większego nakładu pracy, a sprawiło mi i rodzinie sporo radości.

  • 1 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 100g mąki pszennej
    5g świeżych drożdży
    ¼ łyżeczki cukru
    ¼ łyżeczki soli
    75ml wody
    Żółtko
    Sezam
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb do święconki z sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W letniej wodzie rozprowadzić drożdże, sól i cukier.
    W misce umieść mąkę, dodać wodę i wyrobić ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić na 2 godziny (ciasto powinno podwoić objętość). Po tym czasie uformować małe bochenki chleba i pozostawić do wyrośnięcia na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce na około 40 minut.
    Przed włożeniem do piekarnika chlebki naciąć i posmarować rozmąconym żółtkiem zmieszanym z łyżką mleka, posypać sezamem.
    Blaszkę z chlebkami wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 – 25 minut w temperaturze 180 stopni C.
    Po wyjęciu z piekarnika, chlebki studzić na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wielkanoc Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować