Chleb cukiniowy z płatkami owsianymi i czarnuszką na kefirze

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Zapraszam na smaczny, domowy chlebek. Przygotowany z dodatkiem startej cukinii, płatków owsianych, czarnuszki, sezamu i chia. Polecam na kanapki.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2,5 szkl mąki pszennej
    1/2 szkl płatków owsianych
    1 szkl kefiru
    100 g cukinii
    1 op suszonych drożdży
    1 łyżeczka miodu
    1 łyżeczka soli
    3 łyżki sezamu białego
    1 łyżka czarnuszki
    1 łyżeczka chia
    chia do posypania chleba
    duża szczypta soli do startej cukinii
    keksówka 27 x 8 x 7
    papier do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb cukiniowy z płatkami owsianymi i czarnuszką na kefirze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię myjemy i ścieramy na tarce jarzynowej, posypujemy solą i mieszamy. Do miski wkładamy pozostałe składniki na chleb i dodajemy odciśnietą z nadmiaru płynu cukinię. Mieszamy i odstawiamy miskę z ciastem w ciepłe miejsce na około 30 minut, przykrywamy miskę ściereczką. Do blaszki wkładamy papier do pieczenia i wkładamy wyrośniete ciasto na chleb, posypujemy chia.
    Przykrywamy blaszkę i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośniecia na 30 minut. Blaszkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 1 godzinę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować