Chleb orkiszowo pszenny

5 (1 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Zapach, który unosi się po całym domu, to zapach pieczonego domowego chleba. Tym razem jest to chleb na bazie mąki orkiszowej i pszennej z dodatkiem nasion słonecznika.

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • ½ kg mąki pszennej typ 650
    • ½ kg mąki orkiszowej typ 750
    • 1 kostka drożdży świeżych
    • 1 łyżka soli
    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • 1000 ml wody letniej
    • 100 g pestek słonecznika
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Chleb

Chleb orkiszowo pszenny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. 1. Drożdże kruszę do małej miski, rozrabiam z jedną szklanką wody.
    2. Do dużej miski wsypuję obie mąki, sól, wlewam oliwę z oliwek, rozrobione drożdże i wodę.
    3. Ciasto wyrabiam, dodaję pestki słonecznika i odstawiam w ciepłe miejsce na jedną godzinę.
  • ciasto 2. 4. Ciasto przekładam do formy natłuszczonej olejem.
    5. Chleb piekę w rozgrzanym piekarniku 50 minut w 180°C.
  • chleb 3. 6. Chleb gotowy.
    7. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kromka chleba

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować