Soczyste, miękkie, pachnące cynamonem, goździkami, świeżym imbirem, aromatyczną mieszanką przypraw curry i pieprzem cytrynowym pałki z kurczaka to świetny pomysł na obiad w wersji orientalnej.
60 min
Składniki:
1kg pałek z kurczaka
pieprz cytrynowy
Marynata:
500ml wody
12 rozdrobnionych goździków
5cm startego imbiru
2 łyżki maggi
2 łyżki przyprawy do kurczaka
3 łyżki curry
1/2 łyżeczki cynamonu
3 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli
Chińskie pałeczki z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pałki z kurczaka oprószyć pieprzem cytrynowym i odstawić na około
30 minut.
2.Marynata:
Wszystkie składniki marynaty przełożyć do miski i dokładnie wymieszać.
3.Pałki zalać przygotowaną marynatą i odstawić na całą noc do lodówki.
4.Po tym czasie pałki wraz z marynatą przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około
60 minut (aż mięso będzie miękkie).
Komentarze