Chinkali to tradycyjne danie kuchni gruzińskiej. Chinkali je się rękoma. Najpierw należy nagryźć kawałek pierożka, wyssać powstały podczas gotowania bulion, a następnie zjeść resztę.
40 min
Składniki:
mięso mielone baranina lub wołowina, 500 g
cebula, 1 duża
sól, pieprz kolorowy,
natka pietruszki, 1 pęczek
woda, 230 ml
mąka pszenna, 2,5 szklanki
1.Mięso miksujemy z cebulą. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy połowę posiekanej natki pietruszki i 50 ml wody. Dokładnie mieszamy.
2.Z mąki i pozostałej wody ugniatamy ciasto, przyprawiamy solą. Ciasto powinno być twarde. Dzielimy je na 4 części. Każdą rozwałkowujemy na placek o grubości 8 mm. Wycinamy z nich koła. Następnie każde koło wałkujemy na cieniutki placuszek o średnicy 15 cm.
3.Nakładamy po łyżce farszu. Formujemy chinkali. Bierzemy brzeg ciasta i składamy w falbankę. Górę pierożka mocno ściskamy i lekko skręcamy, następnie zbędny "komin" odcinamy nożyczkami.
4.Chinkali gotujemy w osolonej wodzie ok. 8 min., aż obrócą się "do góry nogami". Podajemy oprószone kolorowym pieprzem i natką pietruszki. Z podanych proporcji wyszło 13 dużych pierogów.
Komentarze