Chinkali

4.5 (160 ocen)

  • 40 min

Chinkali to tradycyjne danie kuchni gruzińskiej. Chinkali je się rękoma. Najpierw należy nagryźć kawałek pierożka, wyssać powstały podczas gotowania bulion, a następnie zjeść resztę.

  • 40 min

Składniki:

  • mięso mielone baranina lub wołowina, 500 g
    cebula, 1 duża
    sól, pieprz kolorowy,
    natka pietruszki, 1 pęczek
    woda, 230 ml
    mąka pszenna, 2,5 szklanki
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Dania główne

Chinkali - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chinkali 1. Mięso miksujemy z cebulą. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy połowę posiekanej natki pietruszki i 50 ml wody. Dokładnie mieszamy.
  • 2. Z mąki i pozostałej wody ugniatamy ciasto, przyprawiamy solą. Ciasto powinno być twarde. Dzielimy je na 4 części. Każdą rozwałkowujemy na placek o grubości 8 mm. Wycinamy z nich koła. Następnie każde koło wałkujemy na cieniutki placuszek o średnicy 15 cm.
  • Chinkali 3. Nakładamy po łyżce farszu. Formujemy chinkali. Bierzemy brzeg ciasta i składamy w falbankę. Górę pierożka mocno ściskamy i lekko skręcamy, następnie zbędny "komin" odcinamy nożyczkami.
  • Chinkali 4. Chinkali gotujemy w osolonej wodzie ok. 8 min., aż obrócą się "do góry nogami". Podajemy oprószone kolorowym pieprzem i natką pietruszki. Z podanych proporcji wyszło 13 dużych pierogów.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gruzińska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować