Lody jagodowo-rabarbarowe

  • wyświetlono: 390 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Pyszne, kremowe lody domowe. Bez kryształków lodu i bez maszyny. Trzeba tylko pamiętać, aby 10 minut przed podaniem wyciągnąć je z zamrażalnika.

  • 4 porcje

Składniki

rabarbar, 150 gram
jagody, 150 gram
cukier, 50 gram
whiskey, 1 łyżka
sok z połowy cytryny
śmietana kremówka, 250 mililitrów

Sposób przygotowania przepisu:

Lody jagodowo-rabarbarowe

  • lody1. Rabarbar obrać i pokroić na małe kawałki. Wrzucić do garnka razem z jagodami i cukrem. Gotować (około 20-30 minut), aż owoce się rozpadną, a sok który puściły zgęstnieje. Następnie zmiksować na gładko. Gotować jeszcze 10 minut. Kiedy owoce wystygną dodać whiskey i sok. Śmietanę ubić na sztywno. Delikatnie połączyć z masą owocową. Przełożyć do plastikowego pojemnika i wstawić do zamrażalnika. Miksować co 30-40 minut do całkowitego zamrożenia (proces ten trwa około 3-4 godzin).

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

DeserRabarbarkremówkaśmietanaJagodyLodyborówkiowoc_ma_mocdeser mrożonyo kokosowe

Komentarze

Podobne przepisy

lody ze śnieżki (jagodowe0

Dodane przez: klementynka

lody jagodowe ze śnieżki

Za te lody zabierałam się chyba...

lody jagodowe

Dodane przez: joanna30

Lody jagodowe

Pyszne domowe lody, które są tańsze...

Jagodowe lody

Dodane przez: mariwanna

Jagodowe lody

mocno jagodowe lody, w sam raz...

lody rabarbarowo-truskawkowe

Dodane przez: czekoladka

Lody rabarbarowo-truskawkowe

Pyszne i orzeźwiające lody, bez...

Rabarbarowe lody w ażurowych koszyczkach z czekolady

Dodane przez: 2milutka

Rabarbarowe lody w ażurkach czekoladowych

Rabarbarowe lody podane w ażurowych...

Lody.

Dodane przez: BABECZKA 35

Ekspresowe lody jogurtowo-jagodowe

Zaletą tych lodów jest to,że są...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE