REKLAMA

Chilli con carne

wyświetlono: 966 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 1

Duża porcja, doskonałe danie na imprezy.

opublikowany: 27.02.2013
Udostępnij Pinterest
  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg mielonej wołowiny
    2 łyżki oleju
    1 cebula
    1 lub dwa ząbki czosnku
    500 ml przecieru z pomidorów lub passaty pomidorowej
    1,5 szkl. bulionu warzywnego lub z kurczaka
    około 3 łyżek przyprawy do chilli con
    1 łyżeczka suszonego oregano
    ¾ puszki czerwonej fasoli „kidney” – puszka 400 g
    ¾ puszki kukurydzy – puszka 340 g
    sól do smaku
Ocena:

(średnia 5 z 153 głosów)

Kuchnia:

Okazje:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • Chilli con carne 1. Na dużej patelni z pokrywką podgrzać olej. Podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Do przysmażonej cebuli dodać starty na tarce czosnek i wołowinę. Mieszać drewnianą łyżką rozdzielając mięso aż się przysmaży na rumiano. Dodać przecier pomidorowy, bulion, przyprawę do chilli con carne i oregano. Na razie nie solić dania.
    Przykryć pokrywką i gotować 40 minut na małym ogniu mieszając od czasu do czasu.
    Po tym czasie dodać fasolę i kukurydzę (bez zalewy). Jeśli trzeba, to posolić i zagotować.
    Podawać z ryżem basmati.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

chile con carne Dodane przez: Jolanta KG


Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Lidka Bawolska IMG_3861

Chilli con carne

Danie jednogarnkowe i dobre na wielki głód. Domowe wykonanie chilli con carne.

kategoria: Dania główne opublikowany: 25.10.2019 | wyświetlono: 429 Książki kucharskie: 5 | Polecenia: 2
Dodane przez: Ejszetka profilowe_1

Chilli con carne

Jedna z ulubionych moich potraw. Lubię ją nie tylko jeść, ale również robić :-)

kategoria: Dania główne opublikowany: 21.02.2016 | wyświetlono: 400 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 1

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE