PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Chilli con carnehttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0001/74/a8d3870351939636b71cbacb150bcb5d40befdbc.jpeg1000750http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/chilli-con-carne-6
1 kg mielonej wołowiny
2 łyżki oleju
1 cebula
1 lub dwa ząbki czosnku
500 ml przecieru z pomidorów lub passaty pomidorowej
1,5 szkl. bulionu warzywnego lub z kurczaka
około 3 łyżek przyprawy do chilli con
1 łyżeczka suszonego oregano
¾ puszki czerwonej fasoli „kidney” – puszka 400 g
¾ puszki kukurydzy – puszka 340 g
sól do smaku
Sposób przygotowania przepisu:
Chilli con carne
1.
Na dużej patelni z pokrywką podgrzać olej. Podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Do przysmażonej cebuli dodać starty na tarce czosnek i wołowinę. Mieszać drewnianą łyżką rozdzielając mięso aż się przysmaży na rumiano. Dodać przecier pomidorowy, bulion, przyprawę do chilli con carne i oregano. Na razie nie solić dania.
Przykryć pokrywką i gotować 40 minut na małym ogniu mieszając od czasu do czasu.
Po tym czasie dodać fasolę i kukurydzę (bez zalewy). Jeśli trzeba, to posolić i zagotować.
Podawać z ryżem basmati.
Komentarze