Chilli con carne

0 (0 ocen)

  • 35 min

Ostre przyprawy, cudowny aromat i rozgrzewające działanie dodadzą nam sił nawet w najbardziej mroźne dni. Idealny obiad na zimę.

  • 35 min

Składniki:

  • - 500 g mielonej wołowiny
    - 2 cebule czosnkowe
    - 4 ząbki czosnku
    - puszka krojonych pomidorów
    - 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    - puszka czerwonej fasoli
    - mała puszka kukurydzy
    - 1 spora czerwona papryka
    - 1 średnia żółta papryka
    -150 ml bulionu warzywnego
    - oliwa z oliwek lub olej rzepakowy
    - 2-3 papryczki chili marynowane
    - ostra papryka mielona (1 łyżeczka)
    - oregano (pół łyżeczki)
    - słodka papryka (1 łyżeczka)
    - kmin rzymski mielony (pół łyżeczki)
    - pieprz, sól
    - 1 łyżeczka cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Chilli con carne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić. W garnku rozgrzać oliwę, wsypać ostrą i słodką paprykę, oregano, kmin rzymski. Dodać czosnek i cebulę, smażyć około 3 minuty ciągle mieszając. Do cebuli dodać mięso i smażyć przez kilka minut, dopóki nie zmieni koloru na jaśniejszy. Następnie dodać bulion, koncentrat i pomidory. Gotować na średnim ogniu około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Papryki pokroić w sporą kostkę, chili (po uprzednim usunięciu pestek) drobno poszatkować i dodać razem z kukurydzą do mięsa. Po około 5-7 minutach dodać osączoną czerwoną fasolę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Jeśli jest za mało pikantne dodać ostrej mielonej papryki. Gotować jeszcze 5 minut, tak żeby papryka była miękka. Podawać z ryżem, makaronem lub tortillą. Smacznego!
    Autor: Anna Bartczak o 11:00
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować