Chili con carne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso usmażyć na oliwie w dużym garnku, dodać posiekaną cebulę oraz wyciśnięty przez praskę czosnek, chwilę smażyć, wlać bulion, dodać pomidory razem z zalewą, koncentrat pomidorowy, posiekaną czuszkę i pokrojoną w ok. 1.5 centymetrowe paseczki paprykę. Gotować ok. 10 minut. Dodać zioła, odcedzone fasolę i kukurydzę. Doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze chwilę. Doprawić do smaku solą, mieloną papryką oraz pieprzem kajeńskim. Na koniec dodać posiekaną natkę. Podawać ze świeżym pieczywem najlepiej z podgrzanymi w piekarniku kajzerkami.
Jeśli nie mamy czuszki dodajemy więcej pieprzu kajeńskiego.
Przed następnym podaniem, po wyjęciu potrawy z lodówki, koniecznie zebrać z powierzchni tłuszcz!
Komentarze