Chili con carne

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Średni

Szybkie w przygotowaniu, pożywne i smaczne.

  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mięso mielone (wołowe (lub wieprzowo-wołowe)): 800 gramów
    - bulion mięsny ((drobiowy lub wołowy)): 2 szklanki
    - cebula ((średnie)): 2 sztuki
    - czosnek: 4 ząbki
    - papryka ((duża żółta, czerwona, zielona)): 3 sztuki
    - czuszka: 1 sztuka
    - pomidory bez skórki: 1 puszka
    - koncentrat pomidorowy: 2 łyżki
    - fasola czerwona: 1 puszka
    - fasola biała: 1 puszka
    - kukurydza: 1 puszka
    - zioła ((tymianek, oregano, cząber)): 1.5 łyżki
    - sól, pieprz cayenne, słodka mielona papryka ((do smaku)): 4 szczypty
    - natka pietruszki (posiekana): 1 pęczek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bulion Dania główne

Chili con carne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso usmażyć na oliwie w dużym garnku, dodać posiekaną cebulę oraz wyciśnięty przez praskę czosnek, chwilę smażyć, wlać bulion, dodać pomidory razem z zalewą, koncentrat pomidorowy, posiekaną czuszkę i pokrojoną w ok. 1.5 centymetrowe paseczki paprykę. Gotować ok. 10 minut. Dodać zioła, odcedzone fasolę i kukurydzę. Doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze chwilę. Doprawić do smaku solą, mieloną papryką oraz pieprzem kajeńskim. Na koniec dodać posiekaną natkę. Podawać ze świeżym pieczywem najlepiej z podgrzanymi w piekarniku kajzerkami.

    Jeśli nie mamy czuszki dodajemy więcej pieprzu kajeńskiego.
    Przed następnym podaniem, po wyjęciu potrawy z lodówki, koniecznie zebrać z powierzchni tłuszcz!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czuszka Pieprz Sól

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować