Czerwona fasolówka

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pożywna, ostra i wyrazista w smaku. Ciekawa alternatywa dla tradycyjnej fasolówki.

  • 30 min

Składniki:

  • 1.5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego,
    1 nieduża marchewka,
    1 nieduża pietruszka,
    2 średnie ziemniaki,
    2 puszki czerwonej fasoli,
    mały koncentrat pomidorowy (do smaku),
    2-3 ząbki czosnku, cebula,
    1-2 kabanosy drobiowe,
    śmietanka 30%,
    2-3 łyżki octu balsamicznego (do smaku),
    1 ostra papryczka,
    chili w płatkach,
    łyżka oliwy do smażenia.

Czerwona fasolówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa gotujemy do miękkości w bulionie. Na 10 min. przed końcem gotowania dodajemy odcedzoną fasolę (trzy łyżki odsypujemy do dekoracji) oraz posiekaną ostrą papryczkę. Zupę odcedzamy, miksujemy warzywa i ponownie łączymy składniki, mieszamy trzepaczką. Na oliwie podsmażamy drobno posiekane cebulę, czosnek i pokrojony w cienkie plasterki kabanos. Dodajemy do zupy wraz z koncentratem pomidorowym, octem balsamicznym i odłożoną wcześniej fasolą. Gotujemy kilka minut. Doprawiamy solą, pieprzem, płatkami chili. Zabielamy odrobiną śmietanki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy