Paprykarz z tuńczyka

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszna, lekka i zdrowa pasta na kanapki. Przepis znaleziony w jednej z gazet kulinarnych.

  • 30 min

Składniki:

  • Tuńczyk w sosie własnym (1 puszka)
    Marchewka (2-3 nieduże sztuki)
    Cebula (2-3 sztuki)
    Papryka konserwowa (3 spore płaty)
    Ryż (3 łyżki)
    Koncentrat pomidorowy (do smaku ok. 2 łyżki)
    Papryka słodka (szczypta do smaku)
    Natka pietruszki (1/2 pęczka)
    Zioła toskańskie (do smaku)
    Sól, pieprz, pieprz cayenne

Paprykarz z tuńczyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Marchewkę obieramy, ścieramy na grubej tarce, cebulę obieramy, kroimy w talarki. Oba składniki przekładamy do rondelka, zalewamy niewielką ilością wody, gotujemy do miękkości, starannie odcedzamy na sitku, studzimy.
    2. Paprykę konserwową osączamy do sucha, drobno siekamy.
    3. Ryż gotujemy, odcedzamy.
    4. Marchewkę, cebulę oraz paprykę konserwową miksujemy na gładko.
    5. Dodajemy odsączonego tuńczyka i ugotowany ryż, mieszamy.
    6. Dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawy i posiekaną natkę pietruszki.

Porady

Marchewki, cebuli i papryki konserwowej powinno być mniej więcej tyle samo. Potrawa powinna być wyrazista w smaku, więc nie żałujemy ziół i przypraw.

Komentarze

Podobne przepisy