Chatka jogurtowa z malinami i białą czekoladą

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Fantastyczne ciasto z biszkoptami, piankowym wypełnieniem na bazie jogurtu, dużą ilością malin i pyszną polewą z białej czekolady. Poleca się na majówkę:)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • MASA JOGURTOWA:
    20 podłużnych biszkoptów
    500ml śmietanki kremówki 30% - 36%, dobrze schłodzonej
    500g jogurtu greckiego, w temperaturze pokojowej
    80g cukru pudru
    cukier z prawdziwą wanilią lub ziarenka z laski wanili
    15g żelatyny
    70ml zimnej wody
    400g malin + 200g malin do dekoracji

    POLEWA Z BIAŁEJ CZEKOLADY:
    50ml śmietanki kremówki 30% - 36%
    100g białej czekolady, drobno posiekanej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty

Chatka jogurtowa z malinami i białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chatka jogurtowa z malinami i białą czekoladą 1. Formę keksówkę o wymiarach górnych 30x12 cm wyłożyć folią spożywczą, tak aby spora część folii wystawała na zewnątrz foremki.
    Po bokach keksówki poukładać pionowo biszkopty jeden przy drugim.
  • Chatka jogurtowa z malinami i białą czekoladą 2. Połowę jogurtu lekko podgrzać, mieszając, zdjąć z palnika.
    Żelatynę zalać 70 ml zimnej wody odstawić na 10 minut do napęcznienia. Po tym czasie postawić na palniku o małej mocy i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia. Pamiętajmy, żeby żelatyny nie zagotować bo straci swoje właściwości żelujące. Zdjąć z palnika, wlewać do ciepłego jogurtu dokładnie mieszając, lekko przestudzić nie dopuszczając do stężenia. Przestudzony jogurt z żelatyną wymieszać z resztą jogurtu.
  • Chatka jogurtowa z malinami i białą czekoladą 3. Śmietankę kremówkę, wanilię i cukier puder umieścić w misie miksera i ubić na sztywno.
    Do jogurtu z żelatyną dodać ubitą śmietankę, w 3 partiach, za każdym razem delikatnie mieszając szpatułką, aż do połączenia się mas. Dodać 400g malin i delikatnie wymieszać.
    Gotową masę jogurtową przełożyć do keksówki z biszkoptami, wyrównać. Schłodzić w lodówce do stężenia około 3-4 godzin.
    Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki i ostrożnie przełożyć na paterę/półmisek. Polać gęstniejącą polewą z białej czekolady, udekorować malinami i obsypać cukrem pudrem.
  • Chatka jogurtowa z malinami i białą czekoladą 4. Polewa:
    Do rondelka przelać śmietankę kremówkę. Podgrzać prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Do śmietanki wsypać drobno posiekaną białą czekoladę i odstawić na około 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu. Odczekać do lekkiego zgęstnienia polewy.
    Ciasto przechowywać w lodówce pod przykryciem z folii spożywczej, aby nie przesiąkało zapachami z lodówki.

Porady

Przy przekładaniu masy jogurtowej miałam małe obawy czy nie wypłynie przez krótsze boki foremki więc w popłochu dodałam po dwa biszkopty na każdy krótszy bok robiąc małe zabezpieczenie:) Natomiast może to trochę wizualnie popsuć ciasto. Uważam, że podciągnięcie do góry zapasu folii również powinno zabezpieczyć masę przed wypłynięciem, jest dość gęsta i szybko zastyga. U mnie w środek obok malin dołożone były pestki z owocu granatu ale to tylko opcjonalnie. Po zastygnięciu ciasta, a przełożeniem go na paterę można ostrym nożykiem skrócić biszkopty - wyrównać do poziomu masy jogurtowej, ale nie jest to konieczne - ja tego nie robiłam a ciasto solidnie się trzymało. Podałam czas przygotowania bez chłodzenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Biała czekolada Jogurt grecki Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować