ROLADA Z MALINAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Ta rolada to idealny deser na letnie przyjęcie w ogrodzie lub na każdą inną okazję.
Jej przygotowanie wcale nie jest trudne, a jej smak na pewno Was uwiedzie. Można ją również przygotować zimą, zastępując świeże maliny mrożonymi. Miękki, puszysty biszkopt z kremem waniliowym, malinami i polewą z malin i białej czekolady. Gorąco polecam!

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:

    ● 60 g mąki pszennej
    ● 40 g skrobi lub mąki ziemniaczanej
    ● 4 jajka
    ● 100 g cukru + 2 łyżki
    ● 1 opakowanie cukru waniliowego
    ● 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    ● 3 łyżki ciemnego rumu
    ● 20 g masła
    ● szczypta soli


    Składniki na krem waniliowy (crème pâtissière):

    ● 125 g malin (świeżych lub mrożonych)
    ● 1 laska wanilii
    ● 50 cl mleka
    ● 4 żółtka
    ● 90 g cukru
    ● 60 g mąki pszennej
    ● 10 g miękkiego masła
    ● 20 cl śmietany kremówki

    Składniki na polewę malinowo-czekoladową:

    ● 250 g białej czekolady
    ● 100 g malin + 25 g do dekoracji
    ● 10 cl śmietany kremówki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Rolada Desery Biszkopty

Rolada z malinami i białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie biszkoptu:

    Przygotuj syrop: w rondlu zagotuj 10 cl wody z 2 łyżkami cukru. Zdejmij z ognia, domieszaj rum.
    Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C. Na blasze rozłóż arkusz papieru do pieczenia i posmaruj go masłem.
    Żółtka ubij z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Dodaj mąkę pszenną i skrobię ziemniaczaną wymieszane z proszkiem do pieczenia. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie połącz z przygotowaną uprzednio masą.
    Wylej masę na dużą prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia, i rozsmaruj szpatułką na grubość około 1,5 cm, wyrównując powierzchnię. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 10-15 minut.
    Upieczone ciasto wyłóż na lekko wilgotną ściereczkę papierem do góry, oderwij delikatnie papier do pieczenia, i zwijaj biszkopt od razu w rulon (razem ze ściereczką), wzdłuż dłuższego brzegu. Pozostaw do ostudzenia.

    Przygotowanie kremu:

    W rondlu zagotuj mleko z rozciętą wzdłuż laską wanilii i wyskrobanymi z niej ziarenkami. Po zagotowaniu zdejmij z ognia, po czym wyjmij laskę wanilii.
    Żółtka ubij z 60 g cukru w misce do białości. Dodaj mąkę, a następnie wlewaj powoli gorące mleko z wanilią, mieszając trzepaczką, po czym całość przelej do rondla, i gotuj przez chwilę na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Zdejmij z ognia, dodaj masło, dokładnie wymieszaj. Odstaw do schłodzenia.
    Kremówkę ubij na sztywno z 30 g cukru (przed ubijaniem najlepiej wstaw śmietanę na 10- 15 minut do zamrażarki), i delikatnie połącz z przestudzonym kremem. Przygotowany krem wstaw do lodówki.

    Przygotowanie polewy malinowo-czekoladowej:

    100 g malin zmiksuj i przetrzyj przez sito, aby pozbyć się pestek.
    Białą czekoladę posiekaj, włóż do miski. W rondlu zagotuj śmietankę. Wlej ją na czekoladę., dobrze wymieszaj i dodaj malinowy sos.

    Biszkopt delikatnie rozwiń, nasącz syropem przy pomocy łyżki, a następnie wyłóż na niego
    krem waniliowy (crème pâtissière), dodaj 125g malin. Delikatnie zroluj biszkopt. Polej roladę przygotowaną polewą malinowo- czekoladową i odstaw do schłodzenia. Udekoruj pozostałymi malinami. Ja dodałam również do dekoracji małe listki werbeny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Biała czekolada Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować