Cebulowo-pomidorowe udka

0 (0 ocen)

Mocno paprykowane udka w sosie z cebuli i pomidorów. Mięso po opanierowaniu w mące kukurydzianej nie było rumienione na tłuszczu. Dzięki temu sos uległ samoistnemu zagęszczeniu, a danie bez wątpienia jest dietetyczną propozycją na obiad.

Składniki:

  • 2 ćwiartki drobiowe (łącznie ok. 700g)

    Do natarcia i panierowania mięsa:
    sól
    pieprz czarny mielony
    papryka słodka mielona
    mąka kukurydziana

    Sos:
    6 większych białych cebul (łącznie 700g)
    1 duży pomidor (200g)
    3 łyżki oliwy
    1 szklanka bulionu warzywnego
    do smaku - sól, pieprz czarny mielony
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Cebulowo-pomidorowe udka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Cebulowo-pomidorowe udka 1. Mięso umyć, wysuszyć, podzielić na uda i podudzia. Następnie natrzeć solą, pieprzem i bardzo obficie papryką. Włożyć na kilka godzin do lodówki.
  • Cebulowo-pomidorowe udka 2. Cebule obrać, pokroić w piórka. Pomidora pokroić w drobną kostkę. Warzywa przełożyć do szerokiego garnka, dodać oliwę, wlać bulion. Dusić 20 min.
  • Cebulowo-pomidorowe udka 3. Zamarynowane mięso wyjąć z lodówki, obtoczyć w mące kukurydzianej i dołożyć do duszonej cebuli z pomidorem - mięso nieco obłożyć warzywami. Dusić pod przykryciem ok. 15 min, co jakiś czas mieszając.
  • Cebulowo-pomidorowe udka 4. Następnie ćwiartki przewrócić na drugą stronę i dusić również ok. 15 min (do miękkości) pod przykryciem. Od czasu do czasu sos przemieszać.
  • Cebulowo-pomidorowe udka 5. Gotowe danie doprawić do smaku.

Porady

Danie smakuje równie dobrze podane na gorąco, jak i na zimno.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować