Udka w kapuście

0 (0 ocen)

Nieraz słyszałam o przepisie na mięso duszone w kapuście kiszonej. Moja propozycja jest niejako modyfikacją właśnie takiej receptury. Zamieniłam kwaśną, kiszoną kapustę na kapustę pekińską, co zdecydowanie nadało potrawie delikatniejszego charakteru.

Składniki:

  • 2 ćwiartki drobiowe (łącznie ok. 700g)

    Do natarcia i panierowania mięsa:
    1 łyżka płynnego miodu
    sól
    pieprz biały mielony
    mąka pszenna

    Duszonka:
    1/2 większej kapusty pekińskiej (550g)
    2 średnie białe cebule
    2 łyżki smalcu lub masła
    1/2 szklanki wody
    2 łyżeczki bazylii suszonej
    po szczypcie mielonych przypraw - słodkiej papryki, ostrej papryki
    do smaku - sól, pieprz cytrynowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Bigos Potrawka

Udka w kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Udka w kapuście 1. Mięso umyć, wysuszyć, przekroić na uda i podudzia. Natrzeć miodem, solą i białym pieprzem - włożyć na kilka godzin do lodówki.
  • Udka w kapuście 2. Smalec/masło rozpuścić w garnku z szerokim dnem, wrzucić posiekane cebule, wsypać obie papryki - chwilę dusić, mieszając.
  • Udka w kapuście 3. Następnie dodać drobno pokrojoną kapustę oraz bazylię, nieco soli i pieprzu cytrynowego. Całość podlać wodą i dusić 15 min.
  • Udka w kapuście 4. Zamarynowane mięso obtoczyć w mące i dołożyć do garnka, przykrywając mięso kapustą. Dusić ok. 30 min (do miękkości mięsa). Potrawę co jakiś czas pomieszać przy dnie.
  • Udka w kapuście 5. Danie doprawić do smaku solą oraz pieprzem cytrynowym.

Porady

Danie smakuje i na ciepło i na zimno. Podawać z pieczywem lub makaronem oraz z wszelkiego rodzaju kluskami (np. kluski śląskie, kopytka itp.).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować