Cebularze ze świeżymi warzywami jadłam w restauracji w Lublinie. Bardzo mi zasmakowały, więc powtórzyłam ten przepis w domu. To świetny zamiennik pizzy lub zapiekanek!
1 godz. 30 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto (na 2 duże cebularze):
Mąka pszenna - 200g (+do obsypania)
Jajko - 1szt
Drożdże - 15g
Cukier - 1 łyżeczka
Sól - szczypta
Masło w temperaturze pokojowej - 10g
Woda - 80ml
+ olej do nasmarowania - 1 łyżka
Cebularze obiadowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Do wody dodajemy cukier i drożdże. Odstawiamy na 5-10 minut. Po tym czasie łączymy z mąką, jajkiem, masłem i solą. Zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
Po tym czasie ciasto dzielimy na pół. Z każdej części zagniatamy kulkę i podsypując mąką, formujemy placki grubości około 1cm. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Placki smarujemy olejem i zostawiamy na kolejne 30 minut do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotowujemy farsz.
Cebule kroimy w kostkę. Podsmażamy na oleju, aż zmiękną i się zarumienią. Doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Odstawiamy do schłodzenia.
2.Na placki wykładamy farsz. Posypujemy makiem i mozzarellą. Pieczemy w 180 stopniach przez 25-30 minut - do zarumienienia.
3.Na ciepłe placki nakładamy świeże warzywa. Podajemy od razu.
Komentarze