Cebularze

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób

Cebularze

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Cebularze

    Składniki na ciasto:

    500 g mąki
    50 g drożdży
    ok 350 ml wody
    2 łyżki oliwy
    1 łyżeczka soli
    1 łyżka cukru
    szczypta ostrej papryki, szczypta kurkumy, szczypta oregano
    4 duże cebule
    płaska łyżeczka przyprawy typu Vegeta
    mak, kminek

    Ciasto:

    Przygotować zaczyn. Drożdże pokruszyć w misce, dodać cukier, gdy się cukier połączy z drożdżami (staną się płynne) dodać ciepłą wodę i 2-3 łyżki mąki. Wymieszać Przykryć ściereczką i pozostawić na około pół godziny.
    Mąkę połączyć z przyprawami, papryką, kurkumą, solą, ziołami. Dodać oliwę i podrośnięty rozczyn. Wyrabiać ciasto około 10 minut. Podsypać niewielką ilością mąki. Zwarte, jędrne ciasto przełożyć do miski. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce aż do podwojenia swojej objętości.

    Farsz:

    Cebulę obrać i pokroić w piórka. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, 2 łyżki oliwy o 2 łyżki masła. Cebulę zeszklić. Szklić na małym ogniu, co chwilę mieszając. Jeżeli jest potrzeba to dodać więcej masła lub oliwy. Szklić około 20 minut. Po tym czasie cebulę przyprawić solą, kurkumą i ulubionymi ziołami (oregano). Ostudzić.

    Gotowe ciasto podzielić na części (każda część około 100 gram). Delikatnie zagniatać ciasto jak na bułeczki – cały czas do środka. Uformowane kulki rozwałkować wałkiem na grubość koło 7 mm-10 mm. Środek koła ugnieść bardziej, można to zrobić dnem szklanki. Na takie gotowe placki nakładać sporo farszu. Farsz można posypać makiem lub kminkiem.

    Gotowe placki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Brzegi można wysmarować mlekiem, wodą lub jajkiem.
    Po włożeniu do piekarnika – piekarnik spryskać wodą. Piec 25-30 minut 180-190 stopni.
    Studzić na kratce.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Cebularz

Cebularze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebularze

    Składniki na ciasto:

    500 g mąki
    50 g drożdży
    ok 350 ml wody
    2 łyżki oliwy
    1 łyżeczka soli
    1 łyżka cukru
    szczypta ostrej papryki, szczypta kurkumy, szczypta oregano
    4 duże cebule
    płaska łyżeczka przyprawy typu Vegeta
    mak, kminek

    Ciasto:

    Przygotować zaczyn. Drożdże pokruszyć w misce, dodać cukier, gdy się cukier połączy z drożdżami (staną się płynne) dodać ciepłą wodę i 2-3 łyżki mąki. Wymieszać Przykryć ściereczką i pozostawić na około pół godziny.
    Mąkę połączyć z przyprawami, papryką, kurkumą, solą, ziołami. Dodać oliwę i podrośnięty rozczyn. Wyrabiać ciasto około 10 minut. Podsypać niewielką ilością mąki. Zwarte, jędrne ciasto przełożyć do miski. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce aż do podwojenia swojej objętości.

    Farsz:

    Cebulę obrać i pokroić w piórka. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, 2 łyżki oliwy o 2 łyżki masła. Cebulę zeszklić. Szklić na małym ogniu, co chwilę mieszając. Jeżeli jest potrzeba to dodać więcej masła lub oliwy. Szklić około 20 minut. Po tym czasie cebulę przyprawić solą, kurkumą i ulubionymi ziołami (oregano). Ostudzić.

    Gotowe ciasto podzielić na części (każda część około 100 gram). Delikatnie zagniatać ciasto jak na bułeczki – cały czas do środka. Uformowane kulki rozwałkować wałkiem na grubość koło 7 mm-10 mm. Środek koła ugnieść bardziej, można to zrobić dnem szklanki. Na takie gotowe placki nakładać sporo farszu. Farsz można posypać makiem lub kminkiem.

    Gotowe placki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Brzegi można wysmarować mlekiem, wodą lub jajkiem.
    Po włożeniu do piekarnika – piekarnik spryskać wodą. Piec 25-30 minut 180-190 stopni.
    Studzić na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować