REKLAMA

Cebularze

wyświetlono: 292 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Cebularze

opublikowany: 04.11.2020
Udostępnij Pinterest
  • dla 8 osób
  • 2 godz.

Składniki:

  • Cebularze

    Składniki na ciasto:

    500 g mąki
    50 g drożdży
    ok 350 ml wody
    2 łyżki oliwy
    1 łyżeczka soli
    1 łyżka cukru
    szczypta ostrej papryki, szczypta kurkumy, szczypta oregano
    4 duże cebule
    płaska łyżeczka przyprawy typu Vegeta
    mak, kminek

    Ciasto:

    Przygotować zaczyn. Drożdże pokruszyć w misce, dodać cukier, gdy się cukier połączy z drożdżami (staną się płynne) dodać ciepłą wodę i 2-3 łyżki mąki. Wymieszać Przykryć ściereczką i pozostawić na około pół godziny.
    Mąkę połączyć z przyprawami, papryką, kurkumą, solą, ziołami. Dodać oliwę i podrośnięty rozczyn. Wyrabiać ciasto około 10 minut. Podsypać niewielką ilością mąki. Zwarte, jędrne ciasto przełożyć do miski. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce aż do podwojenia swojej objętości.

    Farsz:

    Cebulę obrać i pokroić w piórka. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, 2 łyżki oliwy o 2 łyżki masła. Cebulę zeszklić. Szklić na małym ogniu, co chwilę mieszając. Jeżeli jest potrzeba to dodać więcej masła lub oliwy. Szklić około 20 minut. Po tym czasie cebulę przyprawić solą, kurkumą i ulubionymi ziołami (oregano). Ostudzić.

    Gotowe ciasto podzielić na części (każda część około 100 gram). Delikatnie zagniatać ciasto jak na bułeczki – cały czas do środka. Uformowane kulki rozwałkować wałkiem na grubość koło 7 mm-10 mm. Środek koła ugnieść bardziej, można to zrobić dnem szklanki. Na takie gotowe placki nakładać sporo farszu. Farsz można posypać makiem lub kminkiem.

    Gotowe placki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Brzegi można wysmarować mlekiem, wodą lub jajkiem.
    Po włożeniu do piekarnika – piekarnik spryskać wodą. Piec 25-30 minut 180-190 stopni.
    Studzić na kratce.
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Cebularze

    Składniki na ciasto:

    500 g mąki
    50 g drożdży
    ok 350 ml wody
    2 łyżki oliwy
    1 łyżeczka soli
    1 łyżka cukru
    szczypta ostrej papryki, szczypta kurkumy, szczypta oregano
    4 duże cebule
    płaska łyżeczka przyprawy typu Vegeta
    mak, kminek

    Ciasto:

    Przygotować zaczyn. Drożdże pokruszyć w misce, dodać cukier, gdy się cukier połączy z drożdżami (staną się płynne) dodać ciepłą wodę i 2-3 łyżki mąki. Wymieszać Przykryć ściereczką i pozostawić na około pół godziny.
    Mąkę połączyć z przyprawami, papryką, kurkumą, solą, ziołami. Dodać oliwę i podrośnięty rozczyn. Wyrabiać ciasto około 10 minut. Podsypać niewielką ilością mąki. Zwarte, jędrne ciasto przełożyć do miski. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce aż do podwojenia swojej objętości.

    Farsz:

    Cebulę obrać i pokroić w piórka. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, 2 łyżki oliwy o 2 łyżki masła. Cebulę zeszklić. Szklić na małym ogniu, co chwilę mieszając. Jeżeli jest potrzeba to dodać więcej masła lub oliwy. Szklić około 20 minut. Po tym czasie cebulę przyprawić solą, kurkumą i ulubionymi ziołami (oregano). Ostudzić.

    Gotowe ciasto podzielić na części (każda część około 100 gram). Delikatnie zagniatać ciasto jak na bułeczki – cały czas do środka. Uformowane kulki rozwałkować wałkiem na grubość koło 7 mm-10 mm. Środek koła ugnieść bardziej, można to zrobić dnem szklanki. Na takie gotowe placki nakładać sporo farszu. Farsz można posypać makiem lub kminkiem.

    Gotowe placki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Brzegi można wysmarować mlekiem, wodą lub jajkiem.
    Po włożeniu do piekarnika – piekarnik spryskać wodą. Piec 25-30 minut 180-190 stopni.
    Studzić na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

s Dodane przez: sylwin03
s Dodane przez: sylwin03
s Dodane przez: sylwin03
s Dodane przez: sylwin03
s Dodane przez: sylwin03
s Dodane przez: sylwin03


Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: izaa_a izaa_a

cebularze....

..bardzo smaczne i proste do zrobienia...

kategoria: cebularz ciasto drożdżowe Przystawki opublikowany: 10.11.2012 | wyświetlono: 68590 Książki kucharskie: 29 | Polecenia: 2
Dodane przez: amaretto 26234939_1362802727158535_259184738_n-1

Cebularze

O niebo lepsze od tych kupionych w sklepie.

kategoria: Pieczywo cebularz ciasto drożdżowe opublikowany: 23.01.2014 | wyświetlono: 5804 Książki kucharskie: 26 | Polecenia: 1
Dodane przez: benka benka

Prawdziwe cebularze

Pyszne tradycyjne cebularze tradycja lubelszczyzny

kategoria: Pieczywo cebularz ciasto drożdżowe opublikowany: 22.03.2013 | wyświetlono: 5488 Książki kucharskie: 33 | Polecenia: 1

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE