Cebularze

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Niedawno w Bake Off robili Cebularze i nie ukrywam,że ślinka mi ciekła na sam ich widok,więc mam i ja:-)U mnie zagościły na kolacje.

  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:

    400 g mąki pszennej luksusowej
    30 g świeżych drożdży
    1 jajko
    ok. 3/4 szkl. mleka
    1/3 łyżeczki soli
    2 łyżki oleju rzepakowego
    2 małe łyżeczki cukru
    4 duże cebule

    Farsz:

    2 - 3 łyżki oleju rzepakowego
    2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
    2 - 3 łyżki startego żółtego sera
    do smaku - kucharek, szczypta cukru
    1jajko rozbełtane
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Cebularze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Cebularze. 1. Ciasto:
    Mąkę przesiałam do miski. Drożdże roztarłam w kubku z 1 łyżką mąki, cukrem i połową ciepłego mleka, odstawiłam żeby zaczęły pracować - powinny spienić się i urosnąć 2 - 3 razy.
    Zaczyn wlałam do mąki. Wlałam też olej, resztę mleka i roztrzepane jajko, dodałam sól. Wyrobiłam gładkie, elastyczne ciasto - trzeba wyrabiać aż będzie dobrze odchodziło od ścianek naczynia i dłoni. Uformowałam z ciasta kulę i położyłam w misce, którą przykryłam ściereczką - zostawiłam na ok. 90 minut aż wyrosło.
    Farsz:
    Cebule obrałam i pokroiłam w ćwierć plasterki. Na dużej patelni rozgrzałam olej, wrzuciłam cebule i od razu dodałam odrobinę cukru i kucharka do smaku. Smażyłam na małym ogniu aż cebula się zeszkliła - nie powinna się zrumienić. Wlałam 4 - 5 łyżek wody i dusiłam pod przykryciem aż cebula zmiękła. Wymieszałam ze śmietaną. Jeśli byłoby za dużo płynu to trzeba go nieco odparować. Farsz przestudziłam.
    Wyrośnięte ciasto podzieliłam na 12 mniej więcej równych kawałków - można zrobić 16 mniejszych. Uformowałam kulki, ułożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczyłam dłonią. Przykryłam ściereczką i odstawiłam jeszcze na 30 minut żeby się napuszyły.
    Denkiem szklanki w każdej bułce zrobiłam spore wgłębienie, w które nałożyłam porcję duszonej cebuli i posypałam odrobiną startego dość drobno sera. Brzegi bułek posmarowałam pędzelkiem maczanym w rozbełtanym jajku.
  • Cebularze. 2. Piekłam 20 - 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st. C grzanie góra/dół. Najlepsze są na ciepło, ale na zimno też smakują dobrze :) Jeśli ktoś nie lubi maku może go pominąć - według mnie jego chrupkość nadaje ciekawego charakteru cebulakom.

Porady

Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować