Cebularze

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne drożdżówki z cebulą. Idealne do popołudniowej herbatki.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    4 szklanki maki pszennej
    1,5 szklanki mleka
    4 dkg drożdży
    2 łyżki masła
    3 łyżki oleju
    1 łyżka cukru
    1 łyżeczka soli

    Nadzienie:
    1 kg cebuli
    olej do smażenia
    sól do smaku
    pieprz do smaku

    Dodatkowo:
    1 jajko do posmarowania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Drożdżówka

Cebularze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnuszka dajemy rozkruszone drożdże, zasypujemy cukrem, dolewamy pół szklanki letniego mleka, mieszamy, dodajemy 3 łyżki mąki, mieszamy aby nie było grudek i odstawiamy rozczyn na około 20 minut w ciepłe miejsce.

    Łączymy ze sobą pozostałe składniki na ciasto, dodajemy wyrośnięty rozczyn i zagniatamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

    Kroimy cebulę,podsmażamy na oleju i doprawiamy do smaku pieprzem i solą.

    Bierzemy po trochę wyrośniętego ciasta, rozwałkowujemy, wycinamy większe kółka, na środku robimy dołek i dajemy w niego podsmażoną cebulę. Naokoło smarujemy cebulaki rozkłóconym jajkiem.

    Pieczemy około 30-40 minut w temp. 200 stopni, aż do zarumienienia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować