CAPPUCCINO

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pyszne ciasto z wyrazistym smakiem i aromatem kawy.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:

    - 5 jaj

    - 5 łyżek cukru

    - 5 łyżek mąki

    - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia


    Składniki na nasącz:

    - 1 opakowanie cappuccino ( waniliowe )

    - 2 szklanki gorącej wody


    Składniki na masę:

    - 2 szklanki mleka w proszku

    - 500 g serka homogenizowanego ( może być waniliowy )

    - 1 szklanka cukru pudru ( można trochę mniej )

    - 250 g miękkiego masła lub margaryny

    - 3 żółtka

    - 1 jajko

    - 3 łyżki żelatyny

    Dodatkowo:

    - 2 paczki okrągłych biszkoptów

    - polewa czekoladowa do dekoracji

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Cappuccino

Cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, zmiksować. Dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć. Wylać do blaszki ( 25x35 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w 180 st. C. Wystudzić.
  • 2. Cappuccino zalać gorącą wodą, wymieszać, przestudzić. Nasączyć biszkopt W pozostałym maczać biszkopty.

  • 3. Żółtka i jajko utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać masło, zmiksować. Następnie miksując, dodawać mleko w proszku i serek homogenizowany. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, przestudzić, połączyć z masą.
  • 4. Biszkopt nasączamy kawą, nakładamy 1 część masy, biszkopty nasączone w kawie, masę, biszkopty nasączone w kawie smarujemy pozostałą masą a na wierzchu zdobimy polewą czekoladową.

Porady

Do cappuccino można dodać 1 łyżkę kawy rozpuszczalnej ciasto będzie wtedy bardziej wyraziste i mocniejsze w smaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować