Canneloni z kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurki oraz cebulę i czosnek drobno posiekać i podsmażyć na łyżce masła. Dodać mięso mielone i doprawić solą, pieprzem oraz rozmarynem.
2.Surowe rurki makaronu nadziewamy (najlepiej czystymi dłońmi) lekko usmażonym nadzieniem i układamy w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym (u mnie wym. ok 25x15cm).
3.Margarynę rozpuszczamy w rondelku, do roztopionej dodajemy mąkę i energicznie mieszamy by pozbyć się grudek. Całość zalewamy mlekiem i mieszając by się nie przypaliło trzymamy na małym ogniu do momentu zgęstnienia. Doprawiamy solą, pieprzem oraz płaską łyżeczką gałki muszkatołowej. Wylewamy na nasze nadziewane cannelloni i równomiernie rozprowadzamy. Przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego do 200st C piekarnika na ok 20 minut.
4.Po upływie 20 minut cannelloni wyciągamy i posypujemy startym na grubych oczkach serem. Wstawiamy ponownie do piekarnika i już bez przykrycia pieczemy kolejne 20 minut w temp 170st C.
Komentarze