Grube rurki makarony wypełnione szpinakiem z szynką, zapieczone w sosie mleczno-serowym. Danie wygląda i smakuje obłędnie, a jest bardzo proste w przygotowaniu.
1 godz. 30 min
Dla 3 osób
Średni
Składniki:
Canneloni - 12szt
Farsz szpinakowy:
Szpinak - 500g (może być mrożony)
Czosnek - 3 ząbki
Szynka (najlepiej dojrzewająca) - 100g
Olej- 1 łyżka
Sól i pieprz do smaku
Sos mleczno-serowy:
Mleko - 600ml
Mąka - 1 łyżka
Ser z niebieską pleśnią (lub inny miękki i intensywny) - 100g
Gałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki
Sól i pieprz
Canneloni ze szpinakiem w sosie serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz:
Szynkę kroimy w drobną kostkę. Przesmażamy ją na oleju, aż lekko się zarumieni. Dodajemy przeciśnięty czosnek. Smażymy jeszcze 2 minuty. Dodajemy szpinak, sól i pieprz. Dusimy jeszcze 5 minut. W razie potrzeby dodajemy odrobinę wody. Farsz zostawiamy do przestudzenia.
Sos:
Odlewamy pół szklanki mleka. Dodajemy do niego mąkę, gałkę, sól, pieprz i pokrojony drobno ser. Pozostałe mleko podgrzewamy. Gdy zacznie się gotować, zdejmujemy z ognia i dodajemy odłożone wcześniej mleko z dodatkami. Mieszamy, aż ser rozprowadzi się w sosie.
Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy trochę sosu (tylko, tyle, aby przykryć dno). Nadziewamy surowe canneloni farszem szpinakowym układamy w naczyniu.
2.Makaron zalewamy sosem.
Pieczemy w 180 stopniach w zamkniętym naczyniu 35 minut. Zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy jeszcze 10 minut.
3.Rurki makaronowe delikatnie wyjmujemy z naczynia. Podajemy od razu po upieczeniu.
Komentarze