Calzone z tuńczykiem

4.5 (194 ocen)

  • 60 min

ciekawsze niż zwyczajna pizza, robię je gdy przychodzą znajomi, zawsze wszystkim smakuje

  • 60 min

Składniki:


  • ciasto:

    500g mąki
    15g drożdży
    pół łyżeczki cukru
    szczypta soli
    ciepła woda

    sos:
    słoiczek koncentratu pomidorowego
    1/4szklanki wody
    czosnek
    suszona bazylia
    zioła prowansalskie
    pieprz

    nadzienie:
    2 puszki tuńczyka
    ogórki kiszone lub konserwowe
    oliwki
    kukurydza
    ser pleśniowy
    cebula
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Calzone z tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. do małej miseczki pokrusz drożdże z 1\4 szklanki ciepłej wody i cukrem, wymieszaj dokładnie przykryj ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce na 20min
  • 2. w misce przygotować mąkę z solą,dodaj zaczyn drożdży, w szklance przygotować ciepłą wodę i dodawać w trakcie
    wyrabiania ciasta według potrzeb,gotowe ciasto zostawiamy w misce przykrywamy ręcznikiem odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 30 min.
  • 3. w tym czasie przygotować sos:
    przecier wymieszać z wodą,przyprawami i czosnkiem
  • 4. wyrośnięte ciasto w misce kroimy na 4 części, 1cześć wałkujemy na 2 okrągłe cienkie placki, smarujemy je sosem

  • 5. nakładamy składniki na jednej połówce i sklejamy jak pierogi najlepiej widelcem zostawia tez ładny wzorek

  • 6. mamy przygotowane 2 pierogi które smarujemy rozkłóconym jajkiem ułożyć je na blaszce posmarowanej wcześniej olejem.
    piec około 15 min w temperaturze 220stopni

Porady

oczywiście można robić inne farsze np. kawałki kurczaka usmażone na patelni ulubione warzywa np: kukurydza ogórek pomidor pieczarki podsmażone na maśle z cebulką ser żółty

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować