KURCZAK W WINIE

0 (0 ocen)

proste a efektowne danie

Składniki:

  • 500g filetów z piersi kurczaka
    4 łyżki sosu sojowego
    łyżka oleju
    1\2szklanki czerwonego wytrawnego wina
    cebula
    ząbek czosnku
    garść rodzynek
    sól
    pieprz
    ostra papryka
    olej do smażenia

Kurczak w winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte i osuszone mięso pokroić na mniejsze kawałki.
  • 2. zaprawa:
    połączyć sos sojowy, olej, czerwone wino, sól, pieprz, paprykę, drobno posiekaną cebulę i czosnek.
    mięso wymieszać z zaprawą w misce, przykryć ją pokrywką i odstawić do lodówki na minimum 3h, a najlepiej na całą noc.
  • 3. Następnego dnia wystarczy tylko wyjąć mięso z zaprawy i usmażyć na oleju na patelni, pod koniec smażenia dodać do mięsa garść rodzynek (nie jest to konieczny składnik)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy