• 1 godz. 15 min

efektowne danie - rodzina je uwielbia

  • 1 godz. 15 min

Składniki:


  • ciasto:

    250 g mąki pszennej
    125 g masła
    1 żółtko
    5 g soli
    50 ml wody

    nadzienie:

    400 g obranej cebuli
    100 g masła
    2 laski kiełbasy lub boczek do smaku
    zioła prowansalskie
    pieprz
    3-4srednie ziemniaki podobnej wielkości
    gałka muszkatołowa
    przyprawa do ziemniaków
    ser żółty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruche ciasto:

    Mąkę wysypać na stolnicę, dodać zimne masło i posiekać nożem. Połączyć z żółtkiem, solą i wodą, szybko wyrobić. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki.
  • 2. Piekarnik nagrzać do temp. 190 stopni. Ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i wyłożyć nim foremkę do tart lub tortownice o średnicy 24 cm. Nadmiar ciasta odkroić zostawiając brzeg około 2cm
  • 3. Ciasto przykryć papierem do pieczenia, wsypać fasole i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 15 minut, po tym czasie zdjąć papier z fasolą i dopiec kolejne 10-15 minut. aż się zarumieni . Po upieczeniu ostudzić.
  • 4. farsz:
    W tym czasie przygotowujemy farsz,obieramy i gotujemy ziemniaki,obraną cebulę kroimy w piórka i dusimy na patelni na maśle pod przykryciem na złoty kolor,dodać zioła prowansalskie, pieprz, odrobinę soli.
  • 5. Na drugiej patelni zrumienić pokrojoną w kostkę kiełbasę dodać do cebuli, wymieszać.
  • 6. Farsz nakładać na ciasto, pokroić ziemniaki w cienkie plasterki i układać na farszu z cebuli i kiełbasy, posypać przyprawą do ziemniaków i startą gałką muszkatołową,posypać startym serem żółtym-zapiec tak aby ser się rozpuścił.

Porady

fasolę którą używamy w trakcie pieczenia ciasta (aby ciasto nie rosło,a ścianki nie opadały) można używać wielokrotnie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować