Burger grecki

4.5 (160 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Lekki, świeży i soczysty, z pysznym grillowanym serem. Prawdziwe niebo w gębie.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • BURGERY:
    - mielona jagnięcina: 300 gramów
    - suszona mięta: 2 łyżeczki
    - biały pieprz: 0.5 łyżeczki
    - kilka krążków czerwonej cebuli: 1 sztuka
    - kilka plasterków zielonego ogórka: 1 sztuka
    - ser haloumi: 2 plastry
    - Bułki do hamburgerów: 2 sztuki
    SOS JOGURTOWY:
    - gęsty jogurt naturalny: 0.5 szklanki
    - czosnek: 1 ząbek
    - czarne oliwki kalamata: 5 sztuk
    - sok z cytryny: 0.5 łyżeczki
    - oliwa: 1 łyżka
    - sól: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Burger grecki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sos: Czosnek, oliwki (bez pestek!) rozcieramy z solą w moździerzu. Dodajemy jogurt, oliwę i sok z cytryny, dokładnie mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce.
  • 2. Kotlety: Mięso mieszamy z miętą i pieprzem, dokładnie wyrabiamy. Formujemy dwa kotlety, przykrywamy folią i odstawiamy na minimum pół godziny do lodówki.
  • 3. Burgery: Kotlety pieczemy na grillu po 3,5 minuty z każdej strony – w środku powinny być soczyste i lekko różowe. W tym samym czasie podpiekamy bułki i plastry sera.
    Dolną część bułki smarujemy sosem jogurtowym, układamy krążki cebuli, kotlet, ser, plasterki ogórka i znowu sos. Przykrywamy górą bułki i natychmiast podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować