Grecki sos tzatziki

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Najprostszy i najlepszy sos idealny do dań z grilla i sałatek - czyli greckie tzatziki polecają się na nadchodzące imprezy plenerowe.

  • 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Sos tzatziki:
    1 szklanka greckiego jogurtu naturalnego
    1 zielony gruntowy ogórek
    1-2 ząbki czosnku
    1 łyżka posiekanego koperku
    1 łyżeczka octu winnego lub jabłkowego
    1 łyżeczka oliwy z oliwek
    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sosy Dodatki

Grecki sos tzatziki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sos tzatziki. Ogórka myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. W dłoniach odciskamy ogórka z nadmiaru wody.

    Do miseczki przekładamy jogurt – dodajemy odciśniętego ogórka, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek, ocet i oliwę – wszystko starannie mieszamy.

    Doprawiamy sos do smaku solą i pieprzem – mieszamy raz jeszcze. Przed podaniem dekorujemy odrobiną oliwy z oliwek i gałązką koperku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Jogurt naturalny Koper

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować