Grecki sernik jogurtowy

4.95 (148 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ten pseudo - sernik jest bardzo zaskakujący, zarówno pod względem faktury, jak i smaku. Ma konsystencję aksamitnego, lekkiego klasycznego sernika. Jedyną różnicą jest użycie nie sera ale greckich, gęstych jogurtów. Ma orzeźwiający, lekko kwaskowy smak.

Składniki:

  • • 3 duże, gęste jogurty greckie po 440 g
    • 3/4 szkl. cukru
    • 2 cukry waniliowe
    • 4 budynie śmietankowe
    • 6 jajek
    • 1/2 szkl. oleju
    • 8 herbatników kakaowych Petit
    • 30 ml mocnego espresso
    • cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.95 (148 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Grecki sernik jogurtowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Grecki sernik jogurtowy 1. • Żółtka utrzeć z cukremi cukrem waniliowym na białą, puszystą masę.
    • Dodawać po jednym jogurcie i budyniu cały czas ubijając na wolnych obrotach.
    • Na koniec wymieszać z olejem i z ubitą pianą z białek.
    • Średnią okrągłą tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować masłem.
    • Na spód pokruszyć herbatniki i wylać delikatnie masę jogurtową.
    • Pozostawić ok. 1/2 szklanki masy i zmiksować ją z espresso.
    • Kawową masę wylać na wierzch ciasta i przemieszać delikatnie po wierzchu widelcem.
    • Piec w 180 st.C przez 40 minut.
    • Po wystygnięciu wstawić do lodówki i kroić dopiero po kilku godzinach uprzednio posypując cukrem pudrem.

Porady

Sernik można podawać z sosem czekoladowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Notka redakcyjna

KHWS_01-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować