Buraczkowe babeczki z jajkiem

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 40 min

Przystawka na świąteczny (i nie tylko) stół.Prosta ale efektowna.

  • 3 godz. 40 min

Składniki:

  • Na 3 babeczki:
    1 duży ugotowany burak,
    3 jaja ugotowane na twardo,
    1 łyzka chrzanu,
    1 kubek śmietany 18%(330ml),
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki(moze byc mrozona),
    1,5 łyżki żelatyny,
    wrzątek-jak najmniejsza ilosc,
    sol, pieprz do smaku,
    olej do smarowania foremek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babeczki Babeczki Przystawki

Buraczkowe babeczki z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraka obieramy i ścieramy na tarce na małych oczkach lub miksujemy.
    Jaja obieramy ze skorupek.
    W niewielkiej ilości wrzątku rozpuszczamy żelatynę.Po jej rozpuszczeniu wlewamy śmietanę i stale mieszamy, wsypujemy natkę, sol,pieprz.dodajemy buraczka, mieszamy do uzyskania jednolitej masy.Odstawiamy z ognia.Dodajemy chrzan.Mieszamy.
  • 2. Foremki na babeczki smarujemy cienko olejem.wlewamy łyzke masy buraczanej.Wstawiamy jajko i zalewamy je pozostała masą.
    gotowe babeczki wstawiamy do lodowki do stężenia, najlepiej na noc.
  • 3. Babeczki wyjmujemy, podajemy z chrzanem i posiekaną pietruszką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować