BURACZKI Z MIĘSNYM DUETEM

0 (0 ocen)

W ten sposób przygotowane roladki zadziwią niejedno podniebienie.Bardzo ciekawe smakowo i delikatne danie.Można nawet podać na świąteczny stół. v

Składniki:

  • Składniki podstawowe

    1/2 kg. ugotowanych buraczków czerwonych
    5 sznycli z filetu indyka
    10 dkg. orzechów włoskich

    Składnik dodatkowy
    6 plastrów świeżego boczku o grubości około 7 mm.
    8 plastrów parzonego wędzonego boczku

    składniki robocze i przyprawy:
    sól,pieprz czarny,miód naturalny,sok z cytryny,cebula do smaku,olej do smażenia.

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania mięsne

Buraczki z mięsnym duetem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.






    Ugotowane buraczki obrać,przestudzić.Jednego średniego pokroić w kostkę,pozostałe w ozdobne plastry o grubości około 5-6 mm.
    1/4 cebuli pokroić w drobną kostkę,pozostałą w grube piórka.






  • buraczki z mięsnym duetem 2. Mięsa umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem,sznycle lekko rozbić.Jeden pasek świeżego boczku pokroić w drobną kostkę.Orzechy zrumienić na suchej patelni i posiekać nożem.
  • buraczki z mięsnym duetem 3.
    Na patelni rozgrzać łyżkę oleju,dodać pokrojony w kostkę boczek i smażyć do czasu jego zrumienienia.Wsypać cebulę pokrojoną w kostkę / około 1 łyżki dla smaku/ i smażyć do czasu jej zeszklenia.Włożyć buraczka pokrojonego w kostkę,wsypać 2 łyżki posiekanych orzechów ,przyprawić do smaku solą,pieprzem i chwilę smażyć do czasu odparowania wody,przestudzić.
  • buraczki z mięsnym duetem 4. Rozłożyć plastry indyka,posypać solą,pieprzem i na każdym ułożyć porcję farszu buraczkowego,zwinąć w roladkę
  • buraczki z mięsnym duetem 5. Każdą roladkę owinąć paskiem świeżego boczku i obwiązać bawełnianą nicią.Posypać solą,pieprzem i wstawić na 2 godz.do lodówki.
  • buraczki z mięsnym duetem 6.

    Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju,włożyć roladki i opiekać na rumiano podlewając niewielkimi ilościami gorącej wody
  • buraczki z mięsnym duetem 7. .Pod koniec opiekania dodać cebulę pokrojoną w piórka i smażyć do czasu jej zeszklenia.Całość zalać do połowy wysokości roladek gorącą wodą i dusić do miękkości mięsa.
  • 8. Roladki wyjąć,usunąć nici.Sos przelać przez sito,usuwając cebulę,ewentualnie doprawić solą,pieprzem.
  • 9.
    Miód wymieszać z sokiem z cytryny,doprawić solą,pieprzem i dokładnie wymieszać.
  • buraczki z mięsnym duetem 10.
    Z folii aluminiowej zrobić rynienkę na długość naczynia żaroodpornego i szerokości około 10 cm.Na dnie ułożyć trzy plastry boczku wędzonego. W wolnej części naczynia ułoży opieczone roladki.Ozdobić plastrami boczku wędzonego zwiniętego w różyczkę.Do każdej różyczki włożyć po 3 słupki buraczka,polać niewielką ilością sosu miodowo cytrynowym i posypać orzechami.Roladki polać sosem z opiekania.
    W rynienkę ułożyć warstwowo buraczki pokrojone w plastry.Każdą warstwę polać sosem miodowo cytrynowym i posypać pozostałymi orzechami
    W ten sposób przygotowane roladki zadziwią niejedno podniebienie.Bardzo ciekawe smakowo i delikatne danie.Można nawet podać na świąteczny stół.

  • buraczki z mięsnym duetem 11. .Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec 20 min.
  • buraczki z mięsnym duetem 12.
    Podawać jako samodzielne danie

Porady

.Można również podać z ziemniakami z wody,kluskami śląskimi,ryżem w/g uznania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować