Buraczki z mięsnym duetem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Ugotowane buraczki obrać,przestudzić.Jednego średniego pokroić w kostkę,pozostałe w ozdobne plastry o grubości około 5-6 mm.
1/4 cebuli pokroić w drobną kostkę,pozostałą w grube piórka.
2. Mięsa umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem,sznycle lekko rozbić.Jeden pasek świeżego boczku pokroić w drobną kostkę.Orzechy zrumienić na suchej patelni i posiekać nożem.
3.
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju,dodać pokrojony w kostkę boczek i smażyć do czasu jego zrumienienia.Wsypać cebulę pokrojoną w kostkę / około 1 łyżki dla smaku/ i smażyć do czasu jej zeszklenia.Włożyć buraczka pokrojonego w kostkę,wsypać 2 łyżki posiekanych orzechów ,przyprawić do smaku solą,pieprzem i chwilę smażyć do czasu odparowania wody,przestudzić.
4. Rozłożyć plastry indyka,posypać solą,pieprzem i na każdym ułożyć porcję farszu buraczkowego,zwinąć w roladkę
5. Każdą roladkę owinąć paskiem świeżego boczku i obwiązać bawełnianą nicią.Posypać solą,pieprzem i wstawić na 2 godz.do lodówki.
6.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju,włożyć roladki i opiekać na rumiano podlewając niewielkimi ilościami gorącej wody
7..Pod koniec opiekania dodać cebulę pokrojoną w piórka i smażyć do czasu jej zeszklenia.Całość zalać do połowy wysokości roladek gorącą wodą i dusić do miękkości mięsa.
8. Roladki wyjąć,usunąć nici.Sos przelać przez sito,usuwając cebulę,ewentualnie doprawić solą,pieprzem.
9.
Miód wymieszać z sokiem z cytryny,doprawić solą,pieprzem i dokładnie wymieszać.
10.
Z folii aluminiowej zrobić rynienkę na długość naczynia żaroodpornego i szerokości około 10 cm.Na dnie ułożyć trzy plastry boczku wędzonego. W wolnej części naczynia ułoży opieczone roladki.Ozdobić plastrami boczku wędzonego zwiniętego w różyczkę.Do każdej różyczki włożyć po 3 słupki buraczka,polać niewielką ilością sosu miodowo cytrynowym i posypać orzechami.Roladki polać sosem z opiekania.
W rynienkę ułożyć warstwowo buraczki pokrojone w plastry.Każdą warstwę polać sosem miodowo cytrynowym i posypać pozostałymi orzechami
W ten sposób przygotowane roladki zadziwią niejedno podniebienie.Bardzo ciekawe smakowo i delikatne danie.Można nawet podać na świąteczny stół.
11..Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec 20 min.
12.
Podawać jako samodzielne danie
Porady
.Można również podać z ziemniakami z wody,kluskami śląskimi,ryżem w/g uznania.
Komentarze