Bułeczki z serem białym twarogowym pełnoziarniste. Polecam bo są fajne na śniadanie i można w nich przemycić ser dzieciom jeżeli za nim nie przepadają.
Bułki z twarożkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski przekładam drożdże, wlewam letnią wodę, dodaję mąki pszennej tyle żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany, dodaję szczyptę cukru. Mieszam i odstawiam na 30 minut aż zaczyn będzie pracować.
2.Twaróg miksuję. Do zaczynu dodaję mąki resztę, twaróg, jajko, sól, masło roztopione zimne i wyrabiam ciasto mikserem. Ciasto powinno być gęste nie luźne.
3.Nakrywam ściereczką, i odstawiam na półtorej godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie przekładam na deskę podsypaną mąką, dzielę na osiem części i formuję kulki.
4.Układam na blaszce wysmarowanej i odstawiam do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smaruję żółtkiem, posypuję makiem. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 190 stopni na 20 minut góra dół. Po upieczeniu studzę na kratce.
Komentarze