Bułki śniadaniowe z dynią

0 (0 ocen)

  • 12 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Ciasto przygotowujemy dzień wcześniej, następnego dnia tylko chwilę czekemy przed włożeniem do piekarnika. Bułki pieką się szybko- na weekendowe śniadanie idealne. Dodatek w postaci pestek dyni dodaje im chrupkośc i smaku.

  • 12 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 10 g świeżych drożdży,
    2 łyżki mąki żytniej,
    7 łyżek mąki pszennej,
    3/4 szklanki ciepłej wody,
    łyżka pestek dyni + pestki do posypania,
    łyżka oleju,
    łyżeczka soli,
    łyżeczka cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułki śniadaniowe z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże mieszamy z 1/4 szklanki wody oraz łyżką mąki, cukrem. Mieszamy i odstawiamy na 20minut.
    Po tym czasie dodajemy do zaczynu pozostałe składniki i mieszamy za pomocą łyżki.
    Podsypujemy lekko mąką z góry. Miskę z zarobionym ciastem przykywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na noc.

    Następego dnia, wymyjemy i lekko zagniatamy - w razie potrzeby podsypać mąką. Masę dzielimy na 4-5 części i formujemy kulki. Wierzch posypujemy pestkami.
    Władamy do nagrzanego naczynia żaroodpornego, do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok 20-25 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować