Ciasto przygotowujemy dzień wcześniej, następnego dnia tylko chwilę czekemy przed włożeniem do piekarnika. Bułki pieką się szybko- na weekendowe śniadanie idealne. Dodatek w postaci pestek dyni dodaje im chrupkośc i smaku.
Bułki śniadaniowe z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże mieszamy z 1/4 szklanki wody oraz łyżką mąki, cukrem. Mieszamy i odstawiamy na 20minut.
Po tym czasie dodajemy do zaczynu pozostałe składniki i mieszamy za pomocą łyżki.
Podsypujemy lekko mąką z góry. Miskę z zarobionym ciastem przykywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na noc.
Następego dnia, wymyjemy i lekko zagniatamy - w razie potrzeby podsypać mąką. Masę dzielimy na 4-5 części i formujemy kulki. Wierzch posypujemy pestkami.
Władamy do nagrzanego naczynia żaroodpornego, do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok 20-25 minut.
Komentarze