Bułki Siedleckie

5 (172 ocen)

Świeże, domowe bułeczki, idealne na rodzinne śniadanie

Składniki:

  • na 10-12 bułek

    550 g mąki + do podsypywania
    20 g świeżych drożdży
    150 ml ciepłego (nie gorącego!) mleka
    100 ml wody
    1 jajko
    30 g masła miękkiego
    1 czubata łyżeczka cukru
    2 płaskie łyżeczki soli
Wystaw ocenę:

5 (172 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułki siedleckie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z drożdży, cukru i połowy mleka zrobić zaczyn. Odstawić na kilka minut, by drożdże ruszyły. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, masło, jajko, pozostałe mleko, wodę i podrośnięty zaczyn. Wyrobić gładkie ciasto. Ja wyrabiałam ok 10 min. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce (u mnie tym miejscem jest zawsze okap)
  • 2. Gdy ciasto podwoi swoją objętość (po ok 1 godzinie) jeszcze raz wyrobić, ulepić wałek i pociąć na dowolną ilość (u mnie 10) Z każdej części ulepić kulkę, oprószyć mąką i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe bułeczki przykryć znów ściereczką i odstawić na ok 20-30 min. Następnie tępą stroną noża zrobić przecięcie w każdej bułce (musi być porządne, bo i tak zarasta w piekarniku) Bułki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 30 min w temperaturze 190 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować