Świeże, domowe bułeczki, idealne na rodzinne śniadanie
Składniki:
na 10-12 bułek
550 g mąki + do podsypywania
20 g świeżych drożdży
150 ml ciepłego (nie gorącego!) mleka
100 ml wody
1 jajko
30 g masła miękkiego
1 czubata łyżeczka cukru
2 płaskie łyżeczki soli
Bułki siedleckie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z drożdży, cukru i połowy mleka zrobić zaczyn. Odstawić na kilka minut, by drożdże ruszyły. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, masło, jajko, pozostałe mleko, wodę i podrośnięty zaczyn. Wyrobić gładkie ciasto. Ja wyrabiałam ok 10 min. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce (u mnie tym miejscem jest zawsze okap)
2.Gdy ciasto podwoi swoją objętość (po ok 1 godzinie) jeszcze raz wyrobić, ulepić wałek i pociąć na dowolną ilość (u mnie 10) Z każdej części ulepić kulkę, oprószyć mąką i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe bułeczki przykryć znów ściereczką i odstawić na ok 20-30 min. Następnie tępą stroną noża zrobić przecięcie w każdej bułce (musi być porządne, bo i tak zarasta w piekarniku) Bułki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 30 min w temperaturze 190 stopni.
Komentarze