Bułeczki siedleckie

  • wyświetlono: 3447 |
  • dodany do książki kucharskiej: 17 |
  • polecenia: 2

Pyszne, miękkie i puszyste. Idealne na śniadanie z wędliną, dżemem, miodem...

IMG_4402
  • 11 porcje
  • 90min
  • Łatwy

Składniki

500 g mąki typ 650
1 szklanka mleka
20 g świeżych drożdży
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania przepisu:

Bułeczki siedleckie

  • 1. Połowę ciepłego mleka wymieszać z cukrem, drożdżami i łyżką mąki. Odstawić na chwilę aż drożdże zaczną pracować.
  • 2. Do zaczynu dodać mąkę, resztę mleka, miękkie masło, olej i sól. Gdyby ciasto było zbyt twarde dodać wody lub mleka. Dokładnie wyrobić i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
  • 3. Ciasto podzielić na 11 równych części. Uformować okrągłe bułeczki i położyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i zostawić na pół godziny do wyrośnięcia.
    Tępą stroną noża zrobić wgłębienie i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na 20 minut.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

śniadaniebułkiDOMOWE PIECZYWO

Komentarze

Podobne przepisy

Bułeczki Pszenne

Dodane przez: gotowanietoproste

Bułeczki Pszenne

Bułeczki idealne na śniadanie :)

Bułeczki kajzerkowe

Dodane przez: MałaMi

Bułeczki kajzerkowe

Upiekłam te bułeczki z posiadanego...

Puszyste bułeczki

Dodane przez: zielonakuchniablog

Puszyste bułeczki

Proste bułeczki śniadaniowe

Bułeczki ślimaki

Dodane przez: Iwona75

Bułeczki ślimaki

Maślane bułeczki, w kształcie ślimaków,...

Słodkie bułki

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Słodkie bułeczki

Puszyste, miękkie, mleczno-maślane...

bułeczki codzienne

Dodane przez: klementynka

bułeczki codzienne

Domowe pieczywo jest smaczniejsze,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE