Bułeczki siedleckie

4.98 (174 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne, miękkie i puszyste. Idealne na śniadanie z wędliną, dżemem, miodem...

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g mąki typ 650
    1 szklanka mleka
    20 g świeżych drożdży
    1 łyżka masła
    1 łyżka oleju
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka soli
Wystaw ocenę:

4.98 (174 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułeczki siedleckie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Połowę ciepłego mleka wymieszać z cukrem, drożdżami i łyżką mąki. Odstawić na chwilę aż drożdże zaczną pracować.
  • 2. Do zaczynu dodać mąkę, resztę mleka, miękkie masło, olej i sól. Gdyby ciasto było zbyt twarde dodać wody lub mleka. Dokładnie wyrobić i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
  • 3. Ciasto podzielić na 11 równych części. Uformować okrągłe bułeczki i położyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i zostawić na pół godziny do wyrośnięcia.
    Tępą stroną noża zrobić wgłębienie i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

5 (149 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Bułeczki serowe

To może cię zainteresować